Foto: Cajsa Sofie Borgström


Att få tag på en pizza i Stockholm är inte svårt. Att få tag på en bra pizza blir lite svårare. Baws har besökt Stockholms första pizzeria för att ta reda på om den första också är den bästa.

Inne på pizzeria Pino står företagaren Mehmet Arslan och bakar en kycklingpizza. På ett stort tryck över magen står det ”Stockholms första pizzeria” i stor vit text.

Trots att pizzerian öppnade sex år före Mehmet föddes vill han mena att andan från italienaren Pino som en gång öppnade pizzerian lever kvar.

– Vi har samma recept på degen, samma kryddor och vi har vår egen tomatsås, säger han.

Att Pinos anda lever kvar bevittnar Alexandros Tsirnydis, 85, om då han kommer in för att hämta sin lunchpizza.

– Jag sålde till Pino då han öppnade pizzerian 1967, säger han då vi frågar honom om gamla tider på Pinos.

På väggen vid dörren finns bilder som andas historia. Tidstypiska sjuttiotalsbilder, med en parkerad bubbla utanför lokalen, menyer från 1976 och bilder på Pinos son, Luigi, trängs på en anslagstavla.

Mehmet har jobbat som pizzabagare i 25 år och pizzeria Pino är den sjätte pizzerian han driver i Sverige.

– Jag tycker om att starta från noll. Jag har gjort det så många gånger nu och jag har hittat min grej. Pino är den bästa pizzerian jag haft.

Det märker han mest genom återkommande kunder. För trots att den är belägen i Midsommarkransen kommer dagligen kunder från runtom hela Stockholm för att hämta mat.

– Vi har mest kunder som hämtar, men vi har även en uteplats som tar runt 100 personer.

Vilka pizzor säljer ni mest av då?
– På toppen ligger pizzor med oxfilé, men även kebab och vegetariskt har blivit populärt på senare år.

Mehmet har även komponerat sin egen bästsäljande pizza som han kallar för ”Stockholm”. Den har blivit mycket populär och baserar sig på en undersökning han gjorde bland sina kunder. Folk från olika delar av Stockholm vill ha olika ingredienser och Stockholm pizza är en kombination av de bästa.

Stockholm består av följande ingredienser: Skinka, salami, stark salami, oxfilé, peperonikorv, färsk tomat, paprika och bearnaisesås.

Trots att pizzeria Pinos har byggt sin grund på recept från gamla tider menar ändå Mehmet att det är viktigt att våga ta in nytt. Nygammalt är kebaben och falafeln, men det som tillkommit det senaste året är veganmenyn där Pinos har 20 olika alternativ.

– Man måste kombinera gamla traditioner med nytänkande. Vi säljer mycket till brandkår, polis, ambulans, olika företag och skolor. Men vi har en stor meny. Vi har också pasta, sallader och grillat, säger Mehmet.

Bästa tiden att ha en pizzeria är på nyårsdagen. Då kan Mehmet sälja upp till 600 pizzor på en dag. En dålig dag å andra sidan kan det vara så få som 70.

Trots att det är tuffa tider och alkoholförsäljning säkerligen skulle öka lönsamheten för företaget vill inte Mehmet sälja öl i lokalen.

– Nej, detta är en pizzeria för alla, inklusive barnen. Hit ska familjer kunna komma för att njuta av pizza. Vi har fokus på maten och inte på ölen.

Kanske är det också känslan av den varma attityden som gör att kunderna fortsätter komma tillbaks år efter år.

Mehmet Arslan har jobbat som pizzabagare i 25 år och driver sin sjätte pizzeria i Sverige.
Mehmet Arslan har jobbat som pizzabagare i 25 år och driver sin sjätte pizzeria i Sverige.
De senaste årens trender har gjort att Pino tagit in 20 veganalternativ på menyn i Stockholms första pizzeria.
De senaste årens trender har gjort att Pino tagit in 20 veganalternativ på menyn i Stockholms första pizzeria.

 

1 KOMMENTAR

  1. ”Baws har besökt Stockholms första pizzeria för att ta reda på om den första också är den bästa”.
    Och varför skriver ni då inte vad NI tyckte då?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here