toyt

Toyota har precis passerat en ny milstolpe, med tio miljoner Europatillverkade bilar. Från en blygsam start 1971 har företaget i dag nio fabriker i sju europeiska länder. Nästan tre fjärdedelar av de Toyota-bilar som säljs i Europa är numera också tillverkade här. 

I dag tillverkar Toyota dels bilar i sex fabriker i Europa, dels motorer och växellådor i ytterligare tre europeiska fabriker. De bilmodeller som tillverkas är Auris, Auris Touring Sports och Yaris (med respektive fullhybridversioner) samt Aygo, Avensis, Corolla, Verso och Camry. Under 2016 tillkommer ytterligare två modeller, när produktionen av RAV4 startar i Ryssland och C-HR börjar tillverkas i Turkiet. Dessutom tillverkas tre bensinmotorer, tre dieselmotorer och två typer av växellådor i Europa.

Toyota startade sin europeiska produktion redan 1971 i Ovar i Portugal, med sammansättning av Corolla-modellen. Den fabriken är fortfarande igång och tillverkar nu Land Cruiser 70 för export till Sydafrika. Fullskalig massproduktion inleddes 1992 i Storbritannien med dels en motorfabrik, dels en fabrik där Carina E-modellen tillverkades. Det senaste tillskottet är fabriken i Sankt Peters­burg i Ryssland, som startade 2007. Toyota är också delägare med franska PSA i den tjeckiska fabrik där Aygo tillverkas tillsammans med systerbilarna Peugeot 108 och Citroën C1. Viss produktion vid Toyotas europeiska anläggningar exporteras till USA och även till Japan.

Förutom tillverkning av bilar och drivlinor har Toyota också alltmer utveckling i Europa. Till exempel har både Yaris, Auris och Avensis designats vid det egna designcentret ED2 i Frankrike och den tekniska utvecklingen har skett vid det tekniska centret i Belgien.

Under 2015 tillverkade Toyota 660 000 bilar i Europa, vilket kan jämföras med en total försäljning på 810 000 bilar. De närmaste två åren räknar Toyota med att öka sin europeiska produktionskapacitet med 20 procent.

Snabbfakta:

  • Toyotas nio europeiska fabriker finns i Storbritannien, Frankrike, Portugal, Tjeckien, Polen, Turkiet och Ryssland.
  • 71 % av de Toyota-bilar som säljs i Europa är också tillverkade här.
  • Hittills har Toyota investerat motsvarande drygt 80 miljarder kronor i Europa.
  • Omkring 400 europeiska underleverantörer levererar delar från drygt 600 fabriker i regionen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.