pulp-fiction

Trots att många menar att den traditionella filmindustrin är på nedgång, som följd av hård konkurrens från utbud på nätet, finns det i dag få mediaformer som kan inkludera lika många intryck som en bra film. Därför kommer här en tillbakablick över filmerna från 1900-talet du måste se, listade över 10 decennier.

Resan till månen

Ända sedan bions allra tidigaste dagar har det varit klart att filmen har en särskild påverkan över sin publik – något som aldrig varit mer tydligt än i Resan till Månen från 1902. Denna franska klassiker är bara 14 minuter lång, men sätter mallen för framtida science fiction, med sitt smarta användande av visuella effekter och sin gränslösa kreativitet.

Judith of Bethel

Denna stumfilm från 1914 blev en av de första att använda historiska källor som handling. Trots att Judit of Bethulia också är offer för tidens karakteristiskt överdrivna skådespel, visar även denna film på hur känsloströmmar kan tränga igenom en bioduk.

Pansarkryssaren Potemkin

https://www.youtube.com/watch?v=UNT6xyopdBs

Att film var ett sant globalt medium bevisades av Sergei Eidensteins mästerverk Pansarkryssaren Potemkin, 1925. Denna visuellt gripande berättelse om myteri i ryska flottan introducerade flera dramaturgiska nyckelelement, till exempel användning av montage, samt den stora rollistan som gav försmak på hur modern film skulle komma att se ut.

Trollkarlen från Oz

Det finns många som menar att 30-talet var Hollywoods gyllene ålder. Detta kan inte upplevas bättre än i Trollkarlen från Oz. Denna magiska musikal förblir en tidlös klassiker, med sin härligt knäppa handling, sina vackra sånger och, framför allt, sin djärva användning av technicolour.

Nationens Hjältar

Då världen vek sig av krig under den större delen av 40-talet fanns det gott om väsentlig inspiration för filmsuccéer som Nationens Hjältar, 1949, som dokumenterade ett slag mellan USA:s flotta och Japans kejserliga armé. Detta gav upphov inte bara till John Waynes Oscar-nominering, utan cementerade även hans konstanta närvaro i populärkulturen än idag, med till och med sin egen spelautomatSlots Heaven Online – sannerligen ett multimedialt fenomen!

Singin’ in the Rain

År 1952 hade Hollywood hunnit bli medvetna om sin enorma globala påverkan, och dokumenterade så den förändrande tiden med fantastiska Singin’ in the Rain. Denna förtjusande musikal, med eminenta Gene Kelly i huvudrollen, poträtterar på ett listigt sätt filmindustrins första trevande steg från stumfilm till ljud.

Psycho

60-talets kulturella revolution krävde en biofilm av ett mer gripande slag. Detta resulterade i Alfred Hitchcocks ikoniska Psycho, som levererade mästerfull skräck, spänning och nervkittling, samt bevisade vikten av ett starkt soundtrack.

Star Wars: Episod IV

Sedan kom 70-talet, och filmen gick in i den moderna tidsåldern där Star Wars utvecklades till ett massivt kulturellt fenomen. Denna episka science fiction gav oss älskade karaktärer, banbrytande specialeffekter och en hel flotta av Star Wars-inspirerade handelsvaror.

Terminator

https://www.youtube.com/watch?v=lHz95RYUbik

En annan film som gav oss en inblick i framtiden var Terminator, 1984. Här användes tidsresor och teknologi för att skapa en hotfull utsikt, perfekt utfört av Arnold Schwarzenegger som mordlysten cyborg.

Pulp Fiction

Så slutligen, hur kan man bättre runda av ett årtionde av filmskapande än med Quentin Tarantinos mästerverk från 1994 – Pulp Fiction. Vi dras in i en laglös, postmodern värld genom våld, humor och verkligt fängslande dialog som tydligt visar hur flexibelt och roligt filmmediet kan vara.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.