film

Det hör knappast till ovanligheterna att temat gambling dyker upp inom Hollywoodscenen med jämna mellanrum. Genom hela den västerländska filmhistorien har otaliga filmer baserat sig på hjältekaraktärer – många gånger begåvade sådana – som ofta ställs inför svåra predikament vid roulettebordet, blackjackbordet eller inom vadslagning. Det kan också handla om en annan sorts karaktär som kanske hamnar i problem i samband med ett stort vad. Många av filmerna har en sak gemensamt: de har alltid det där lilla extra, det vill säga, de bjuder alltid på ett fenomenalt överraskningsmoment eller en oväntad vändning. Vi har tittat närmare på just detta och valt ut 3 filmer inom genren gambling som vi anser bjuda på mer. Var uppmärksamma på att en del av filmklippen innehåller uppenbara spoilers i och med att de utgör slutscener.

#3 The Sting – Blåsningen (Newman/Redford)

The Sting, eller Blåsningen, är gamblingfilmen som har det mesta – humor, drama och stil. Året är 1936 då en representant för ett affärskonsortium skall transportera veckans vinst på 11 000 dollar från ett skumt spelhak i Illinois till huvudkontoret. Under transporten blir affärsrepresentanten enkelt lurad av tre bedragare som byter ut pengarna mot pappersnäsdukar. Doyle Lonnegan, maffiabossen som skulle fått pengarna, utlyser hämnd och mördar en av personerna i bedragargänget – Luther Coleman. Som om detta inte vore nog beordrar Lonnegan sina vapendragare att också mörda Luthers partner, Johnny Hooker (Robert Redford). Efter händelserna beger sig Hooker iväg till Chicago för att ta sig ur Lonnegans järngrepp. Väl i Chicago träffar han Henry Gondorff (Paul Newman), en gammal vän till Luther. Tillsammans bestämmer de sig för att sätta en mästerplan i verk – den stora ”blåsningen” – för att stjäla en ännu större summa av Lonnegan på det mest sofistikerade sättet.

Blåsningen är sannerligen ett mästerverk som har precis allt vad en storfilm om gambling bör innehålla. Samtidigt som dialogen är lättsam och rapp, är spänningen och skådespeleriet totalt. Den här filmen är ett måste. Och har du sett den en gång tidigare, så se den gärna igen.

#2 Five Card Stud (Dean Martin/Robert Mitchum)

Du har säkert sett många filmer där poker är ett stort inslag. I många situationer kan pokerhändelserna vara helt avgörande för tolkningen av huvudkaraktärerna i filmen. Ibland handlar det om en slipad och slug korthaj eller kanske en olycklig spelare som desperat satsar mer och mer pengar för att vinna tillbaka gamla förluster. Medan dagens filmer mest kretsar kring spelet Texa Hold’em tenderar de äldre filmerna att hämta sin inspiration från stötpoker som var USA:s (och världens) största kortspel från och med inbördeskriget i USA fram till andra världskrigets slut. Filmen Five Card Stud, med Dean Martin och Robert Mitchum, är en västernfilm som utspelar sig under 1880-talets guldrush där gambling fått ett starkt fäste kulturellt och där stötpoker är det genomgående spelet. Du behöver inte känna till reglerna för stötpoker för att hänga med i handlingen, men givetvis blir det enklare om du vet vad olika kort är värda.

I den lilla staden Rincon utanför Denver, påträffas en fuskande spelare i ett 5-korts stötpokerparti. De drabbade spelarna, anförda av den våldsamma Nick Evers, bestämmer sig för att ta lagen i egna händer och hänga förövaren. En av spelarna i gänget, Van Morgan, försöker däremot att stoppa lynchningen men förgäves. Senare lämnar van Morgan staden för ett tag och när han kommer tillbaka får han höra att några andra spelare från samma parti mystiskt blivit mördade – en efter en. Tillsammans med den nyinflyttade prästen ”Reverend Rudd” tar sig van Morgan an fallen för att hitta både motiv och identitet bakom de häpnadsväckande morden.

I denna tämligen mystiska film, som faktiskt är en re-make av filmen Dark City med Charlton Heston, kan du se fram emot många överraskningar och vändningar som du knappast hade räknat med. Gillar du en västernfilm med gambling och mystik som inslag är detta något alldeles storartat.

#1 Hard Eight – Sydney (John C. Reilly/Philip Baker Hall)

Hard Eight, eller ”Sydney”, är mästerregissören Paul Thomas Andersons allra första långfilm. Filmen har en mycket bra story, men ännu bättre är de starka karaktärerna och dynamiken dem emellan. John är en besviken gambler som förlorat alla sina pengar. Han sitter utanför ett fik i den amerikanska öknen när Sydney dyker upp för att bjuda på en kaffe. Samtalet slutar med att John får följa med Sydney till Reno för att se hur enkelt det är att få gratis boende utan att egentligen betala något. Under Sydneys faderliga översyn utvecklas John till en professionell casinospelare efter att ha lärt sig alla de trick som han egentligen inte visste fanns. Allting går mycket bra tills det att han faller för en viss Clementine…

Filmmanuset till detta mästerverk ger onekligen filmen en stark verklighetskänsla och autencitet. Det känns verkligen som om man bryr sig om karaktärerna och lider med dem under många skeden. Den här filmen tar dig med på en resa genom hela spelvärlden från spelborden till bakom kulisserna. Och allt känns verkligen äkta.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.