peng

Januari och februari är tuffa månader ekonomiskt. Denna svacka i ekonomin drabbar nog de flesta så här års. Utöver stora summor som man spenderat på julklappar och andra nöjen, så följs januari upp av februari: ständiga influensor, sjukdagar och VAB-dagar. Det kan verka mörkt just nu, och inte bara i ekonomin. För att muntra upp tillvaron och styra upp ekonomin i några handlingar, ger vi dig här 5 tipps på hur du kan dra ner dina månadskostnader med flera tusen kronor.

Är du nedstämd av olika orsaker kan det kanske hjälpa att styra upp tillvaron lite. Få kontroll på situationen och må bättre. Om du inte får ihop månadsbudgeten så kanske det finns en räddning. Räddningen blir i många bäckar små. Det vill säga genom att spara in pengar på kostnader i din vardag så kan du spara tusenlappar varje månad. Ta en stund för dig själv och se över din ekonomi och hur du kan använda följande tipps:

1.Byt elavtal

En gammal klassiker som ständigt överraskar dem som testar.

Det kan lätt bli tjatigt med olika tv- och radioreklamer som uppmuntrar dig att byta elavtal. Men det ändrar inte faktan att det faktiskt är en bra idé. Många tar sitt elavtal för givet och tänker inte på att det går att byta. Du kan bli nära på chockad över skillnaderna i priserna. Prata med en rådgivare hos andra leverantörer för att se hur mycket de kan sänka dina elkostnader med. Du kan även använda dig av kostnadsfria tjänster där man kan jämföra och byta elavtal enkelt.

  1. Bli vegetarian

Att bli vegetarian måste inte direkt innebära att maten blir billigare. I slutändan handlar det ju givetvis om vad man handlar oavsett det är dyrt kött eller dyra vegetariska produkter. Men genom att upptäcka nya vegetariska recept kan du fylla ut maten med proteinrika linser eller bönor. Det är billigt, nyttigt och mättande. Det tar lite längre tid att koka, men ingen sa att en billigare livsstil skulle vara en genväg till mer tid över. Ta dig tid att planera måltider och tillhörande inköp. Genom att laga storkok så kan du även spara tid förutom pengar.

  1. Säg upp din fasta telefoni

Har du ”fortfarande” en hemtelefon? Om svaret är ”ja”, ta en stund att fundera på hur ofta du faktiskt använder den. Är det inte så att du oftast använder mobilen till att ringa? Hur många försöker nå dig på hemtelefonen varje månad? Även fast vi oftast är hemma på kvällarna, så är det antagligen inte dit dina bekanta ringer för att prata med dig. Se över avtalet du har med din leverantör. Ibland har du en kombination av fast telefoni, internet och tv. Ett paket som inte alls måste vara ett billigare alternativ. Jämför villkor och erbjudanden hos olika företag, men försök framförallt att stryka fast telefoni ur ditt liv. Om den inte behövs, ska du inte betala för den.

  1. Samla dina lån

Har du olika lån du betalar av varje månad? Om du inte redan har blivit upplyst, kan det vara dags för dig att veta att du kan samla dina lån. Vad innebär detta? Med hjälp av olika låneaktörer kan man lägga över samtliga lån till en och samma aktör. Exempelvis så arbetar Freedom Finance med dig som har både kreditlån, privatlån och andra dyra lån. De jämför olika villkor åt dig och kan smidigt presentera en lösning till dig som drar ner dina månadskostnader på lånen. Genom att byta villkor så sparar du alltså mycket pengar långsiktigt. Om du även på nytt vill låna pengar så kan de även sköta detta åt dig för att du ska få de bästa villkoren.

  1. Spara pengar på bilen

Att vara bilägare är dyrt, men ett måste för många familjer eller par. Gör det du kan för att spara på bilkostnaderna. Här är några tipps för det:

  • Kör med rätt lufttryck i däcken
  • Ha inte takboxen monterad om du inte använder den
  • Växla upp tidigt när du kör för att minska bränsleförbrukningen
  • AC drar bensin, använd den bara om du måste.
  • Skaffa motorvärmare – en kall motor drar mer bensin.
  1. Täta fönster och dörrar

Bor du i hus, radhus eller kanske en något äldre lägenhet? Visste du att tätningslister som håller kalla drag borta faktiskt blir gamla efter ett tag. Detta innebär att energin som du spenderar för att värma upp hemmet, snabbt försvinner ut genom karmar av fönster eller dörrar. Kolla att dina fönster är täta genom att exempelvis ha ett stearinljus som du för runt karmen för att se om lågan ändras i ett vinddrag. Verkar det dra in kall luft? Gör ett byte – det sparar du pengar på i längden!

Det finns många sätt att dra ner på kostnaderna i hemmet. Slutligen är det mest en fråga om inställning. Ett klimatsmart tänk för ofta med dig lägre kostnader – så vi kan samtidigt passa på att ta vara på miljön – och missa inte Earth Hour som är nästa månad!

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.