z2

Det finns få idrottsmän som Zlatan Ibrahimovic. Den forna Malmö FF-spelaren har inte bara gjort sig ett namn som en av tidernas bästa fotbollsspelare. Han har även gjort sig känd som en skicklig affärsman. Med en stöddig attityd, som man antingen älskar eller hatar, har han gjort sig känd över hela världen. Saker och ting verkar alltid gå i hans väg, men på senare tid har han stött på bakslag. Kritiken har haglat över honom både på och utanför planen och nyligen sattes hans eget klädmärke A-Z i konkurs.

Zlatans imperium

Under tid han spelade i Europa var det sällan man såg Zlatan i reklamsammanhang. Trots sin framgång på planen var han långt ifrån lika synlig som exempelvis David Beckham, Messi eller Ronaldo, som alla har gjort reklam för olika sport- eller klädföretag. Men när Zlatans fotbollskarriär började gå ned i tempo – även om den är långt ifrån över, började han dyka upp allt fler reklamer på tv och i tidningar. På kort tid har han dykt upp i reklamsammanhang för stora företag som Visa, Volvo och Samsung och han har haft ett långvarigt samarbete med dryckesföretaget Vitamin Well. Det sistnämnda avslutades däremot under 2017.

Zlatan har både hyllats och kritiserats för sitt entreprenörskap, och många har hävdat att det är ett tecken på att han förbereder sig för en karriär efter fotbollen. Men där vissa anser att han är strategisk säger andra att det blir för mycket, och allt han tar sig an har inte blivit en succé.

Förlustaffären med A-Z

Förutom att han samarbetar med andra företag är Zlatan ansiktet utåt för sitt egna varumärken. Nyligen lanserade han sin egen hudvårdserie och innan dess en parfymkollektion, vilken fick blandade recensioner. Förhoppningsvis kommer dessa att gå bättre än klädmärket A-Z.

zlog

Tillsammans med den norsk Varner-gruppen startade han 2006 sitt eget klädmärke A-Z. Han sa då på sitt vanliga Zlatan-språk att: ”klädmärket kommer att slå ned som ännu en bomb”. I kollektionerna fanns det underkläder för män och kvinnor som passade aktiva personer, och de gick bland annat att köpa påCubus och Dressman. Men vinsten blev bra mycket mindre än förlusten och enligt uppgifter ska företaget har tappat 210 miljoner kronor. Trots en stadig tillväxt under 2017 har Zlatan och gruppen nu valt att gå skilda vägar och varumärket kommer att läggas ned helt.

Anledningen till att klädmärket tappade berodde däremot inte på något fel i produktionen eller på att marknadsföringen inte uppskattades. Faktum är att marknadsföringen uppskattades mer än vad produkterna gjorde. Kläderna gick helt enkelt inte hem hos konsumenterna, och trots flera försök med fler valmöjligheter gav det inte vinst.

Upp och ned i USA

Trots sitt företagande är det fortfarande på planen som han trivs allra bäst. Zlatan lämnade det brittiska Premier League-laget Manchester United i mars i år och gick över till den amerikanska klubben Los Angeles Galaxy. Redan i sin öppningsmatch gjorde han två mål och det går inte att förneka att han har varit en stor hjälp för klubben, även om kontroverserna också har avlöst varandra. Två gånger har han straffats av ligan, och han har bland annat fått ett rött kort för att ha slagit till en annan spelare. Dessa aggressiva utspel är tyvärr inget nytt för svensken. Nyligen röstades han fram av brittisk media som den femte fulaste spelare från Europa. Den senaste kontroversen handlar däremot inte om några utspel. Istället har han anklagats för att vara orsaken till att lagets tränare har fått sparken.

Men detta har dementerats av klubben. Laget har inte presterat som ledningen hade hoppats och de ligger för närvarande på en åttonde plats i den västra konferensen med bara ett fåtal matcher kvar att spela i grundspelet. Tränaren Sigi Schmid har nu ersatts av den assisterande tränaren Dominic Kinnear och det verkar uppskattas av flera spelare, och däribland Zlatan själv. LA Galaxy har fortfarande chansen att klättra i tabellen, men oddsen ligger inte i deras favör. Istället pekar uppgifterna från till exempel online betting site 888sport på att det är Atlanta United FC som kommer att ta hem ligatitel med oddsen 4,50.

Trots alla kontroverser, och trots att hans attityd inte uppskattas alla gånger, är han en otroligt omtyckt och hyllad spelare både i USA och i resten av världen. Hans stora ego följs av ett stort hjärta och hans starka driv är en av anledningarna till att han lyckades ta sig från fotbollsplanerna i Rosengård till att få stå med ett stort antal ligapokaler i handen. Han ger alltid allt, oavsett vad det är han tar för sig, och det är en egenskap som är få förunnade.

z1

Framtiden för den stora stjärnan

Efter att ha varit en så stor del av svensk, och internationell, fotboll är det svårt att tänka sig sporten utan Zlatan. Men det går inte att se förbi att 36-åringen snart kan vara på väg bort. Frågor om det kan vänta en tränarroll eller om han kommer att arbeta för ett bygga upp ett ännu större varumärke cirkulerar, men nyligen slog mittfältaren alla med häpnad. I en intervju med ESPN berättade han att han vill dra sig tillbaka och försvinna när han är klar med fotbollen. Svensken har alltid hållit sitt privatliv utanför rampljuset. Hans sambo och två barn har dykt upp i media med jämna mellanrum med de är långt ifrån så övervakade som flera andra spelare och kändisars familjer är. Zlatan har sagt att hans familj betyder allt och att barnen är större än han själv. De ska inte överskuggas av honom och när han är klar med fotbollen är det dem som kommer att vara hans stora fokus.

”Vi får väl se” säger nog många om den saken. Zlatan är känd för att överraska sina fans och media, och sina konkurrenter, och tanken på att han bara kommer att ta det lugnt resten av sitt liv, det känns inte så Zlatan.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.