toa

De flesta har någon gång tvingats besöka en offentlig toalett som lämnat allt att önska. Äcklig lukt, ostädat och avsaknaden av toalettpapper är de anledningar som fått flest svenskar att vända i dörren. Många tycks också irritera sig på att besöket ska kosta pengar och att tvålen är slut. Det visar Toalettrapporten 2016, en undersökning gjord av hygienleverantören Katrin. 

Det finns mycket som svenskarna irriterar sig på vid ett besök på en offentlig toalett. Allra värst är smuts, det svarar sju av tio. Även brist på toalettpapper och dålig lukt irriterar. Det sistnämnda är också det som får flest svenskar att helt undvika ett besök på en allmän toalett.

– Att svenskarna önskar en hel och ren offentlig toalett är inget vi är förvånade över. Tvärtom är det något vi vetat om länge och som vi dagligen arbetar mot att infria. Toalettrapporten är ett steg i detta. Vi vill helt enkelt hjälpa människor att förstå vikten av att hålla toaletterna rena och därmed få en friskare och gladare vardag, säger Kajsa Rynman, marknadschef på Katrin.

Kvinnor mer krävande än män
Toalettrapporten 2016 visar även att det är stora skillnader i vad kvinnor respektive män stör sig på när de besöker en offentlig toalett. Fler kvinnor blir upprörda över att toalettpappret är slut eller om toaletten saknar sits. Det är också fler kvinnor som uppfattar det störande om den offentliga toaletten saknar klädkrok eller om tvålen är slut. Båda könen är dock överens om att smutsiga toaletter är det som irriterar mest.

– Skillnaden mellan svaren hos kvinnor och män är av naturliga skäl ganska självklara. Kvinnor har ett större behov att torka sig efter toalettbesöket och behöver även sitta ned, medans männen både kan strunta i att sitta och i vissa fall torka sig. Dock vet vi att männen är slarvigare med att tvätta händerna och kanske är det också därför kvinnors efterfrågan på handtvål är högre, säger Kajsa Rynman, marknadschef på Katrin.

Det får svenskarna att vända i toalettdörren – Topp 5

1. Toaletten luktade för äckligt                                   61 %

2. Toaletten var inte städad                                       58 %

3. Det fanns inget papper                                          49 %

4. Låset fungerade inte                                              45 %

5. Det kostade pengar att använda toaletten            42 %

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.