aik-logga-edited

AIK blir svenska mästare före IFK Göteborg och Malmö FF. Falkenberg och Östersund åker ur och Jönköpings Södra klarar sig kvar efter kval. Så slutar Allsvenskan 2016 enligt analytikerna bakom datorspelet Football Manager. Låter det otroligt? Betänk då att de på samma sätt har lyckats förutspå hur Premier League slutat de senaste tre säsongerna. Med hjälp av en enorm databas av spelar- och klubbdata simuleras matcher och hela säsonger med nästan kuslig pricksäkerhet.

Datorspelet Football Manager har kommit ut årligen sedan 2004 och går ut på att lotsa ett fotbollslag till framgång genom år och divisioner. Databasen som byggts upp genom åren – den började utvecklas redan 1992 – innehåller över 650 000 riktiga spelare och 39 000 klubbar i 51 länder. Varje spelare är taggad med 250 olika egenskaper som styr dennes prestation.

– Med hjälp av den omfattande Football Manager-databasen kan Sports Interactives Football Analyst simulera ett brett spektrum av långsiktiga fotbollsscenarier, med en hög grad av noggrannhet, säger Miles Jacobson, Studio Director på Sports Interactive.

Simuleringar har nu genomförts för säsongen 2016, baserat på de laguppställningar som gäller i dag. Och resultatet är upplyftande för alla AIK:are. Klubben tar enligt simuleringen revansch efter årets guldmiss och får lyfta Lennart Johanssons pokal. IFK Göteborg blir återigen tvåa, men får trösta sig med att backen Thomas Rogne blir säsongens spelare med medelbetyget 7.34 (av 10). Malmö FF kniper tredjeplatsen.

– Football Managers omfattande databas ger oss möjlighet att skapa extremt trovärdiga simuleringar. Till exempel har vi kunnat förutsäga hur Premier League har slutat tre år i rad, säger Miles Jacobson.

Football Manager 2016 släpps till Microsoft Windows, OS X och Linux den 13 november 2015. Nytt för i år är bland annat möjligheten att skapa sin egen klubb, utmana sina vänner i en egen liga och att göra så att tränaren på sidlinjen liknar en själv.

Så slutar Allsvenskan & Superettan 2016 enligt simuleringen:

  • AIK blir svenska mästare.
  • IFK Göteborg kommer tvåa, sex poäng efter.
  • Malmö FF kommer trea, ytterligare två poäng efter.
  • Östersund och Falkenberg åker ur Allsvenskan.
  • IFK Göteborgs Thomas Rogne blir säsongens spelare med medelbetyget 7.34 (av 10).
  • Superettan vinns av Halmstad medan IK Frej och Trelleborg åker ur samma serie.
  • Nykomligen Dalkurd får kvala och klarar sig kvar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.