tyst

Jag brukar inte yttra mig såhär privat, jag har ingen blogg eller är engagerad i någon form av organisation eller grupp. Men med stigande livserfarenhet, och med ett raseri som sakta börjar ta eld inom mig så tänker jag göra ett undantag och detta gör jag enbart för att försöka öppna ögonen på omgivningen och ge styrka till dom som är/har blivit utsatta.

Jag har läst många inlägg om hur synen på kvinnor återigen försämrats i Sverige, vissa skyller på de som inte delar vår kultur, andra skyller på bristande uppfostran på pojkarna och vissa skyller på avsaknad av civilkurage, andra något helt annat. Jag tror alla har rätt, för de flesta talar ur erfarenheter. Jag är en utav dom som fått ett iskallt uppvaknande av just egna erfarenheter, jag är en utav dom som tyckt och tänkt om andra människors situationer, varit problemlösaren som tyckt att det borde vara busenkelt för en fysisk och/eller psykiskt misshandlad kvinna att lämna fanskapet som gör henne illa och göra en anmälan till polisen.

Jag är en utav dom som fick äta upp mina åsikter, och smaka på sin egen medicin. Jag tror på ett samhälle med alla sorters människor, alla får klä sig hur dom vill och vara vem dom vill. MEN alla SKA följa samma lagar, oavsett vilken kultur du är född i SKA Sverige vara ett JÄMSTÄLLT land. Förstår du inte det har du fel, oavsett om du är svensk sen flera tusentals generationer tillbaka eller om du kom hit för en vecka sen. Och DU som medmänniska, DU ska inte stå tyst vid sidan om, du ska skydda den som behöver skyddas i den mån du kan.

Jag blev förtjust, ja jag hittar inget mer passande ord än just förtjust, i fel människa. Och ja, jag misstänkte väl att det inte skulle sluta perfekt – jag skulle väl gråta en tår eller två. Men jag misstänkte inte att jag skulle bli kränkt, förtalad, slagen och framförallt inte att NÄR jag väl blev det skulle få höra från en del människor som stått vid sidan om att jag får skylla mig själv.

Jag får skylla mig själv för spruckna läppar, blåmärken och mordhot för att jag: 1. Borde förstått att man inte kan blanda kulturer 2. Borde inte ”käftat” emot när jag blev kallad hora, äckelfitta som ska dö, störd, värdelös och dum i huvudet 3. Borde inte ha varit så korkad att jag lät mig manipuleras av en mästare i manipulation som jag både var kär i och livrädd för 4. Borde inte blivit frustrerad och arg när människor som jag litade på hjälpte honom att sprida lögner om mig, då min trovärdighet tydligen minskade då 5. Jag skulle inte varit mänsklig. Inte bli arg, frustrerad och ledsen. Jag skulle bara ta det, så ingen slapp bry sig mer än att diskutera varifrån min blåtira kan ha kommit vid middagsbordet. Jag borde inte ha stått upp för mig själv inför honom och jag borde inte bett om hjälp. Jag skulle vara tyst, och sänka blicken och inte vara besvärlig.

Men jag hade tur, jag har underbara föräldrar som såg att något inte stämde fastän jag var flera mil bort, och de hjälpte mig därifrån framförallt genom att få mig att inse att det faktiskt inte var mitt fel att nån slog mig och hotade mig till livet; de och några få underbara fantastiska vänner. ALLA har inte sån tur..

Så därför: VI SKA INTE VARA TYSTA! Alla ni där ute som känner igen er, eller som ser någon ni känner bli illa behandlad VÅGA GÅ DIN VÄG, VÅGA STÅ FÖR DINA RÄTTIGHETER, OCH VÅGA STÅ UPP FÖR ER MEDMÄNNISKA NI SOM STÅR VID SIDAN OM! FYSISK OCH PSYKISK MISSHANDEL ÄR LIKA ILLA, GLÖM ALDRIG DET! Och kom ihåg, kraften i ett slag sitter INTE i hudfärgen på handen som slår, den sitter i individen som delar ut slaget.

bellaSkribent: Bella Eriksson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.