nokia3

Har du någon gång känt att mobilen tar överhand? Att du av ren reflex drar fram den ur fickan, tar en titt på instagram, scrollar ner i ett ändlöst Facebook-flöde och kanske av bara farten drämmer av en selfie? Helt utan mening och väsentligt syfte. Det sker per automatik, precis likt en ful vana. Osmakligt nog i alla sammanhang, såväl som när du är själv och med sällskap. Man skulle nästan kunna tro att det är ens bästa vän (ytligare polare må vara svår att finna).

I stunder då ens intresse, uppmärksamhet och fokus bör läggas på exakt allt annat som nuet har att erbjuda finns den där i handen i högsta hugg. På middagar, i bilen, festen, bion, utflykten, semestern, sängen, skolan, jobbet (läs: överallt & alltid). Vart är världen påväg? Vart är vi människor påväg? Vi distraherar oss själva och glömmer av det som betyder något, varandra och nuet.

Du är dock inte ensam om att bete dig på detta vis, men en tröst är det knappast.
Mobilen, sociala medier och teknologin överlag har kanske kommit till ett stadie där det är läge att ställa sig frågan, vad i hela friden håller jag på med? För nog allt är det upp till oss själva hur vi väljer att agera.

Precis den frågan ställer jag mig själv. Nästa steg är något som heter handling. Man är medveten, det man pysslar med är inte är okej (det är det faktiskt inte) för varken en själv eller omgivningen. Man kan ju verkligen undra hur människan klarade sig förr, innan (smart)phones och alla dessa teknologiska faciliteter uppkom som i själva verket kanske snarare gör oss dumma?

Finns egentligen bara ett sätt att få svar på hur man för sig utan smartphone, internet och dator. Man testar att leva utan dessa distraherande föremål. Sagt och (snart) gjort. Från och med dagen idag (31:e dec) och två veckor fram i tiden blir den gamla hederliga Nokia 3310 min nygamla (o)vän.

noook

 

Förresten, hur lyssnar man på musik utan Spotify? Blir det till att läsa lektyr om man är van vid Storytel? Börjar man faxa istället för att maila? Ringer man vänner för att prata när man inte kan chatta? Bläddrar man i telefonkatalogen när Eniro inte finns till hjälp? Hur raggar man utan Tinder? Spelar man Snake när alla andra sitter ihärdigt med diverse sociala medier? Skall dagstidningen inhandlas för att få reda på skvaller? Tar man den enkla vägen och flyr direkt till dumburken för att agera soffpotis och zappa? Eller blir man otroligt kreativ, liksom hittar nya möjligheter och lösningar istället för problem?

Måste man helt enkelt börja träffa folk och leva på riktigt (irl).
Visst låter det skrämmande. Tänk om man rent av får för sig att tala med främlingar på spårvagnen i brist på annat (creepy)?

Hur beter man sig egentligen? Jag vet inte men jag tänkte ta reda på det och därefter berätta. Om två veckor kommer svaren på upplevelsen och vad den medförde.
Nu är det dags för mig att signa ut, spela Snake och försöka komponera ihop en skön ringsignal med mina polyfoniska toner. (Det vore ju både pinsamt och oförlåtligt att wappa)

”Dagens teknologi för de personer som är långt ifrån oss närmare men de personer som är nära oss längre ifrån”

Sug på den ballen för en sekund och titta därefter på videon nedan (jag vet den är inte ny men den har djup, precis likt ditt instamgramkonto). Kanske är det hög tid även för dig att dra ner på användandet av det teknologiska (läs: antisociala) ifråga? Imorn är det trots allt nytt år, vad vore bättre än ett löfte som påverkar både hur du beter dig och hur du mår?

Ps. Ikväll skall de troligtvis firas. Detta med fyrverkerier, god mat och gemenskap. Låt inte din flashiga iPhone 6 stjäla showen. Den tar dessutom inga bra bilder, men det gör ditt sinne. Det räcker att du lagrar dom där och delar stunden med dom du är med, inte med dom du inte är med.

#Teambaws #Gottnyttår #Nyårslöfte #Antisocial #Socialiseramera #Nokia3310

 

1 KOMMENTAR

  1. Jättebra skrivet Patric! Du har så rätt och kan bara instämma om detta osociala beteendet de flesta hamnat i. Du får berätta hur det gått för jag har tidigare tagit bort facebook o instagram från telefonen men laddat ner de 2 dagar senare, sjukt svårt o dumt att vara beroende av något som egentligen inte tillför mycket!
    Lycka till! :)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here