xboooox

Förra veckan lanserades äntligen Xbox One i Sverige och en lång väntan var slutligen över. Men levde maskinen upp till förväntningarna? BAWS spelade på den nya konsolen tre dygn i streck för att ta reda på hur det låg till. 

Det var nio år sedan Xbox 360 såg världens ljus, och det är först nu som Microsoft släpper nästa generations spelkonsol. För 360-fansen har vi goda nyheter, det här är ungefär samma sak – fast ljusår bättre på alla plan!

handkontVi börjar med menysystemet. Det är väldigt tydligt och enkelt att navigera. För undertecknad som är Xbox-nybörjare var det inga problem att snabbt förstå hur allt hänger ihop och fungerar. Menyn består av tre sidor med ikoner där man bland annat kan sortera sina favoritappar genom att ”pinna” dem, dvs placera det man prioriterar så lättåtkomligt som möjligt. En annan smått fantastisk funktion är att du kan göra flera saker samtidigt. Du kan till exempel kolla netflix i bakgrunden samtidigt som du spelar, snacka i Skype eller lyssna på musik, vilket gör Xbox one till en underhållningsmaskin på en helt ny nivå.

En av anledningarna till att jag aldrig fastnade för Xbox tidigare var deras handkontroller. Jag minns än idag Xbox första handkontroll som var på tok för stor för mina händer och det var svårt för mig att briljera i FIFA. Tack och lov är det annorlunda nu, och även om det inte har utförs en total makeover så älskar jag Xbox one´s handkontroll. Den känns stabil, ligger perfekt i handen och mina tidigare tvivel är bortblåsta.

Prestandan i boxen är (så klart) oerhört hög och grafiken på spelen är nästintill löjligt snygg. Jag spenderade några timmar med spelet ”RYSE – Son of Rome” och ibland var jag tvungen att pausa av den enkla anledningen att jag blev så imponerad av grafiken. Jag hann även springa runt lite i ”Dead Rising 3” och krascha X antal bilar i ”Forza Motorsport 5”, som också levererade grafik utöver mina förväntningar. Nu ska vi inte recensera spel (det kommer vi ändå tillbringa hösten och vintern med) men vill ändå notera att Forza är ett måste för dig som älskar bilspel. Vilken känsla!

FORZA Motorsport 5
FORZA Motorsport 5

Det finns så otroligt mycket att upptäcka i Xbox-världen. Om du till exempel gör något snyggt i ett spel och vill visa upp det för omvärlden spelar du enkelt in det, redigerar och laddar upp. Har du Kinect kan du styra runt i menyn med antingen rörelser eller genom röstkommando och du kan när som helst pausa (oavsett om du är mitt i en fight eller ett upplopp på raceerbanan) och byta funktion, låt eller vad det nu är för anledning du har, för att genom en enkel knapptryckning kastas tillbaka in i hetluften igen.

RYSE - Son of Rome
RYSE – Son of Rome

Designen på boxen är enkel men mycket stilren. Fyrkantig pianoblank/räfflad yta gör att den känns manlig och cool att ha i vardagsrummet. Den spelar upp blu-rayskivor men är ej bakåtkompatibel. Men å andra sidan, vem vill spela gamla spel när det finns nya?

BAWS älskar Xbox one och misstänker att det blir ännu fler speltimmar när FIFA 15 släpps. Har ni tur kanske chefredaktören delar med sig av inspelade klipp när Zlatan klackar in bollen, vänta och se. Men hursomhelst, vi rekommenderar Xbox one varmt, helt klart en maskin du bör (läs: måste) ha för att överleva vintern, speciellt med tanke på alla feta spel som är på gång.

xspec

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.