peng

Att förlora jobbet och mista sin inkomst kan slå hårt mot privatekonomin. För den som dessutom saknar sparande och inte har rätt till a-kassa kan läget bli akut när utgifterna plötsligt överstiger intäkterna. Men det finns lösningar för att vända situationen. 

En person som saknar betalt arbete klassas i Sverige som arbetslös. I april 2018 uppgick antalet arbetslösa i landet till 352 000 personer i åldrarna 15-74 år visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är 6,5 procent av arbetskraften. Förhoppningen bland landets politiker är att arbetslösheten ska ner på noll procent, men tills detta sker kvarstår frågan: hur går ekonomin ihop när man är arbetslös?

En uppsägning, minskad efterfrågan på arbetskraft eller en funktionsnedsättning som gör att en människa inte kan arbeta är alla exempel på omständigheter som kan göra att en person hamnar utanför arbetsmarknaden. Vem som helst kan riskera att bli arbetslös någon gång i livet. Ändå är det få som har ett sparande om ett sådant scenario skulle inträffa.

För den som saknar fast inkomst, men behöver pengar för att täcka boendekostnader och andra levnadskostnader, finns flera sätt att öka intäkterna. Att låna pengar är ett sätt att få ekonomin att gå ihop. Stora banker ställer ofta krav på fast inkomst att betala tillbaka lånet med, men som tur ärfinns flera mindre aktörer som är villiga att låna ut pengar till den som saknar arbete.

På den svenska konsumentupplysningssajten privatlan.net finns en utförlig guide där den som är i behov av t.ex. ett blancolån utan inkomst kan hitta information och ”steg för steg”-guider hur man gör till väga för att skicka in en låneansökan. På Privatlan.net finns även information om snabblån och en lista på långivare som inte tar en kreditupplysning (UC) på den sökande. Det innebär att din låneansökan inte kommer att belasta dig om du i framtiden vill ansöka om ett lån hos en traditionell bank.

Pengar på kontot samma dag

Blancolån eller snabblån är två typer av lån en person som saknar stadigvarande inkomst kan ansöka om. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet vilket innebär att du som låntagare inte behöver pantsätta egendom för att få låna pengar. Ett snabblån, även kallat smslån, är precis som blancolånet ett tillfälligt lån som inte ställer något krav på egendom som säkerhet. Lånebeloppet på ett blancolån ligger på mellan 500 kronor upp till 600 000 kronor med en återbetalningstid på 90 dagar till 15 år, medan snabblånet främst används för att låna mindre summor mellan 500-30 000 kronor. Återbetalningstiden är också något kortare på ett snabblån, från en dag till 90 dagar.

Båda lånen kännetecknas av snabba utbetalningar. Skillnaden är att för blancolån ligger handläggningstid på mellan 1-5 dagar medan snabblån, vilket namnet antyder, går betydligt fortare. Pengarna finns i regel på ditt konto inom några timmar efter att din ansökt blivit beviljad. Räntan för båda lånen varierar mellan ett par procent upp till 100 procent och avgifter brukar i regel tillkomma. Se därför blancolån och snabblån som en kortsiktig finansiell lösning under tiden du söker efter en ny inkomstkälla och glöm inte att jämföra lånevillkor på privatlan.net innan du ansöker. Det kommer att spara dig både tid och pengar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.