julklapp

Årets julklapp, aktivitetsarmband. Men nej inte enligt mig. Med tanke på bilden skulle väl en kvalificerad gissning varit… just precis en apa. Men icke, det är något mycket bättre (vad kan vara bättre än en apa?). Materiella ting av alla dess former skall inhandlas. Julstressen är ett faktum och jakten på hårda såväl som mjuka paket är i full fart. Det bara är så och har så alltid varit, vad finns att säga om det? En hel del kan jag tycka.

För det första har jag alltid ansett att det är mer av värde att göra saker än att äga saker.
(Nej, jag är ingen munk och besitter fler prylar än antalet tre). För den sakens skull vill jag ändå trycka på att upplevelser och uppvaktning slår alla prylar i hela världen som kan köpas för pengar. Vart vill jag komma? Mina damer och herrar låt mig presentera årets julklapp. Dig själv och din tid!

Julhysterin kan lätt få oss att glömma av det allra viktigaste, varandra (sjukt nog). Ge någon du tycker om (eller är i behov av att bli omtyckt) din tid. Julen handlar ju trots allt om gemenskap, värme och fridfullhet eller var det kanske Jesus, Maria och de där tre vise männen? Nåväl, jag har en säck full av allt annat än krimskrams, den vill jag mer än gärna dela med mig av.

Vi är i Sverige överlag lyckligt lottade, varför inhandla än fler saker när vi redan har ”allt”?.
Du kan sluta att leta i julhandeln nu, den bästa klappen bär du redan på. Dig själv och ditt varma inre. Med lite kreativitet fixar du ett gyllene paket, specialdesignat till mottagaren som få den skall. Du sätter en karaktäristisk prägel på ditt agerande. Sådant uppskattas mer än vad man kan tro. Slänger du även in en touch av överraskning behöver du inte ens baka in ett julrim. (Jag lovar).

Det finaste och mest värdefulla man kan ge en annan människa är sin tid. Låter det luddigt? Lugn i (snö)stormen, jag har jag faktiskt redan kavlat upp och förberett det jag påstår. Kontrasten kan bli att diverse pinaler under granen framstår likt ett sämre påhitt. Jag tar mig härmed friheten att sända ut kreativa aktioner som just du kan dra nytta av, få inspiration från och göra precis vad du vill (eller inte vill) med.

Visa din uppskattning av andra. Slå en signal till alla dina släktingar samt nära och kära som du värnar om. Ett litet samtal, men med jättestor mening och betydelse. Det är ingen större kraftansträngning att lyfta på luren, ta tillfället i akt och säg något fint. Att ringa efter jul med något tamt tack för de eventuella julklappspengarna är inte att bry sig. En bättre idé är att ”tacka för att dom finns”. Ja, uttryck dig hur du vill så klart. Får för mig att majoriteten tar sig tid till samtal av dessa slag på tok för sällan och så även jag.

Kanske finns det ingen möjlighet att fira julen ihop med alla önskvärda? Troligtvis är så fallet, gör ett varmhjärtat hembesök i dessa juletider. Medtag en liten korg med godsaker till en gammal släkting, kanske dyker du upp helt oannonserat? Vart än i landet (vi utgår från det) som din släkting bor är priset och tiden för din resa ifråga långt ifrån klassen av det värde som din aktion håller. Att överraska är dessutom ett slagkraftigt vapen. Julkort. Skicka dom i mängder! Ett gammalt klassiskt drag som var poppis förr. Köpa frimärken, slicka, skriva, gå till brevlådan (jobbigt värre?). Äh, nya metoder finns till hands. Ladda ner postens app ”Riktiga Vykort” där du simpelt kan sända iväg ett valfritt foto. Antingen ett personligt sådant på dig eller ett vackert julmotiv (alternativt en bild på dig och en apa med tillhörande tomteluvor). Lägg därtill en mysig text som värmer lite extra och vipps har du förmedlat oväntad glädje som sent kommer glömmas. Bingo!

Så var det där med julklappar. Vad skall man köpa, vad kommer hon/han/hen att uppskatta? Det behöver återigen inte innebära en sak. Det handlar inte om vad du köper, det handlar om vem du är, vad du levererar och hur du gör det. En upplevelse är fantastisk att få. Kanske bjuder du ut personen ifråga på ett bättre restaurangbesök? Eller en liten weekend-resa att avnjuta ihop. Vad sägs som att gå på någon show, ta en drink innan och helt enkelt göra det bästa som finns ihop med en annan människa dvs (sluta tänk på snusk) umgås.

Ett rop på hjälp? Besvara det! Som jag tidigare nämnde har vi det överlag väldigt bra i Sverige. Vi har ju nästan allt och lite till. Alla har dock inte det, dessa personer som återfinns ute på gatan, på härbärgen och behöver en hjälpande hand i största allmänhet (oavsett var i världen) är värd just en sådan, en hjälpande hand. Det finns insamlingar att bidra till som gör skillnad. Det finns ageranden från din egen sida som genererar uppskattning i allra högsta grad. En person som inte har ett hem men åtminstone folk som bryr sig är förmodligen en gladare människa för stunden. Ge någon en stund av glädje, för det är du kapabel till. En gåva skulle kunna vara julmat, hembakade lussebullar, en fint inslagen julklapp med innehåll av vad som helst. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Gör denna julen till den bästa julen genom dig själv och din tid som verktyg!

www.redcross.se
www.unicef.se
www.stadsmissionen.se
www.fralsningsarmen.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.