gluten

Allt fler som är ute efter ett sundare liv väljer bort traditionellt bröd gjort på vanligt spannmål och satsar på glutenfri kost. Läkare och kostexperter är överrens: ett glutenfritt liv kan leda till ett hälsosammare liv.

Vad är gluten?
Gluten är ett samlingsnamn för proteiner som finns i spannmål. När man bakar är det en fördel om mjölet innehåller gluten, det gör nämligen att brödet jäser bättre och får en finare form.

Vid glutenintolerans – celiaki – reagerar antikroppar i blodet mot gluten. Det orsakar skador på tunntarmens slemhinna och gör att näringsupptaget blir sämre. Cirka en procent av Sveriges befolkning är glutenintolerant och i stort sett alla drabbas redan som barn. Hos barn är de vanligaste symptomen diarré och att de inte växer som de ska. Hos vuxna kan oförklarlig trötthet och låga blodvärden vara tecken på glutenintolerans. Flertalet av de som drabbas av sjukdomen har en nära släkting som också är sjuk. Glutenintolerans växer inte bort utan kräver ett livslångt undvikande av gluten.

Fördelen med glutenfri kost
Även om det är relativt ovanligt med glutenintolerans, tror många läkare och kostexperter att de allra flesta mår bättre av att undvika gluten. Hos vissa personer gör gluten att tarmen läcker, vilket gör att proteiner i maten kommer ut i kroppen och på så sätt orsakar inflammationer. Många som har allvarliga tarmproblem blir oftast bättre av att hoppa över gluten helt. Men även andra upplever en förbättrad allmänhälsa: Plötsligt försvinner den svullna känslan i magen, hyn blir bättre och det kan bli enklare att gå ner (eller för den delen gå upp) i vikt.

Men att leva glutenfritt är inte helt lätt. Ett sätt är att lusläsa innehållsförteckningarna. Fler livsmedel än man tror innehåller gluten utan att det syns utanpå – färdigrätter, korv, godis, glass. Undvik även bröd, bullar och andra matvaror som uppenbart är bakade av mjöl. För just bakning finns det många glutenfria mixer att ta till. De är smidiga att använda, men ta en extra titt på innehållsförteckningen. Flera av dem innehåller onödiga tillsatser och stärkelser. För att vara på den säkra sidan, satsa på ett bra märke eller baka eget bröd av till exempel kokos-, soja-, eller mandelmjöl.

Kort guide – Så äter du glutenfritt!

Du vill ha: Pasta
Byt till: Bönpasta. Bönpasta är naturligt glutenfritt och innehåller även en stor mängd protein och fibrer.

Du vill ha: Knäckebröd
Byt till: Fröknäcke. Fröknäcke är gjort på kärnor och frön och är naturligt fritt från gluten.

Du vill ha: Bullar, bröd och kakor
Byt till: Egna bakverk. Baka med alternativ som kokos- eller mandelmjöl eller andra spännande mjölsorter!

Du vill ha: Nudlar
Byt till: Shiratakinudlar. Shiratakinudlar är ett traditionell japanskt livsmedel som är gjord av konjakroten som är fri från kolhydrater, kalorier och gluten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here