edh

Rickard Edh, 28 föll handlöst ner från en klättervägg och hamnade i rullstol. Bara ett år efter händelsen besteg han Afrikas högsta berg. Idag delar han sina livserfarenheter och fortsätter att utmana sig själv.

Han är addicted to life, en livsnjutare som älskar att springa, cykla, simma, dyka, klättra, surfa och paddla sig genom livet. Men hastiga vändningar kan ske när man minst anar.

I Januari 2014 befann sig Rickard på en klättervägg på Kviberg i östra Göteborg. Han brukade vara där men denna gången gick något fruktansvärt fel med säkringen. Rickard föll handlöst från 10-12 meter! Han fördes omgående med ambulans till sjukhus. En bruten rygg, krossade fötter och förlamning av underkroppen var ett faktum.

– Omställningen från ett liv fullt av spontanitet, äventyr och en jäkla fart till att ligga raklång och bara vänta på nästa dos eller måltid, var till en början en väldigt svår situation att hantera. Innan kunde jag knappt se en film på över två timmar utan att bli rastlös.

Olyckan medförde stora operationer och Rickard hamnade på ett rehabiliteringshem. Trots situationen som till en början innebar rullstol sattes ändå ett framtida mål snudd på omänskligt. Att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro (5895möh).

”Jag har inte EN passion i livet, jag har passion FÖR livet!”

Rickard kämpade innerligt både psykiskt och fysiskt för att ta sig tillbaka, känseln återkom i benen och rullstolen kunde senare överges och bytas ut mot kryckor. ”Jag hade väldigt tur i oturen, att kunna gå idag är ett under”. Därefter följde en process med ständigt nya delmål. Ihop med stöttande vänner reste han till Tanzania och exakt på dagen, ett år efter att olyckan inträffade stoltserade Rickard på peaken av berget Kilimanjaro!

”Det finns inga genvägar till toppen”

Rickard Edh ser till att positivitet alltid tar överhand och förvandlar gärna problem till möjligheter. Efter resan till Tanzania och bergsbestigningen har han betat av flertalet utmaningar så som Wings For Life World Run, Tough Viking, Göteborgsvarvet, Ö-loppet med fler.

Med rätt inställning, positivitet och tålamod kan man nå sina mål säger Rickard. 
”Man har inte misslyckats förrän man gett upp”

Rickard vill främst inspirera andra att ta sig förbi sina hinder, svårigheter eller jobbiga situationer. Det handlar inte om en personlig resa och ett klyschigt ”vägen tillbaka”. Det är en gemensam färd, ett större projekt med mål, mening och goodwill.

I dagens läge krigar Rickard vidare i en tillvaro med ständig smärta, blöjor och katetrar. Han föreläser och delar med sig av sina erfarenheter på sin hemsida inspiredh.se. Nya utmaningar är alltid inom räckhåll. Senast i helgen som var medverkade Rickard i Tjörn-Triathlon. Hans första åtagande i kategorin med oväntat goda resultat enligt honom själv.

Här näst väntar loppet Fight Cancer And Run 19 september samt tävlingen Toughest i oktober. Och glöm inte ”Kan jag, kan du” som Rickard Edh alltid säger.

arm

Bidra till insamlingen (Ryggmärgsforskning)
Beställ ditt egna unika armband och skänk 100kr till ryggmärgsforskningen:
Klicka HÄR

För att se mer av Rickard, spana in hans instagram @inspiredhofficial

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.