singhigh

För ungefär två veckor sedan skickade Baws ut sin reporter Niklas Agild på äventyr. Destinationen var Singapore, och väl på plats fick han uppleva både Formel 1 och Rihanna. Det här är hans berättelse om sitt besök i ”The diamond country”.

Det började med 500 fiskare runt kusten i landet som är format som en diamant, det här var 200 år sedan. Idag är landet som endast är 42km brett och 24km från topp till botten uppe i 5 miljoner invånare. Det är ganska många människor på en ganska liten yta. Det är egentligen inte bara ganska många människor på en liten yta, för med 6500 personer per kvadratkilometer är man världens näst mest folktäta land, att jämföra med Sverige som ligger på en 153 plats med endast 21 personer per kvadratkilometer.

När människorna trängs på den lilla landytan kan man tro att det är skräp och uteliggare överallt, men det är verkligen inte fallet. Verkligen inte. Singapore är det renaste landet jag någonsin varit i, man ser inte en ciggfimp på gatan och jag såg inte en tiggare på hela resan – för de existerar inte!
I Singapore är det t.ex. olagligt att sälja tuggummi, spotta på marken och röka närmre än nio meter från en byggnad. Dessa lagar plus många andra som för oss vanliga Svenssons låter mycket märkliga är bevisligen väldigt framgångsrika, i alla fall i Singapore.

sing3

Singapore är ett otroligt fascinerande land på många olika sätt. Med den korta historien på bara 200 år är hela landet mer eller mindre nybyggt, stora skrytbyggen täcker i stort sett hela ytan. Allt ifrån skyskrapor till den 101 hektar stora parken som kostat en miljard dollar att bygga. Allting är extremt – extremt vackert, häftigt och helt otroligt rent ut sagt. Samtidigt som dessa otroliga superbyggnader, parker, gator finns kan man även bara ett stenkast bort komma till den så genuina delen China Town som är ett gammalt homogent distrikt av Singapore. Här finner du riktiga smultronställen och ett jag fastnade för var Haji Lane, en smal liten gata som börjar med ett riktigt trevligt fik/restaurang vid namn I am, och fortsätter med små pittoreska butiker som har allt ifrån inredning till kläder, och allt är snyggt. Allt.

sing4

I Singapore finns det mat för alla smaker, restauranger från alla världens hörn. Vill man äta en riktigt fin lunch/middag kan jag varmt rekommendera den franska restaurangen Les Amis som ni hittar centralt av Singapore city. Vill ni äta något snabbt och enkelt finns även det, ni kan också göra som jag gjorde första kvällen jag kom ner – springa till McDonalds och ta en Big Mac och Co, plusmeny med Cola utan is. Funkar i alla lägen.

sing6

Resans höjdpunkt måste jag ändå säga var Formel 1 och allt som det förde med sig. Det är så mycket mer än bara en sport. Vi kom in på området, omringat av skyskrapor, som i detta fall var ett stort festivalområde liknande något i stil med Tomorrowland (vet ni inte vad det är bör ni googla det direkt). Drakar, eldklot, en tjej hängandes i ballonger m.m. flög runt över oss samtidigt som stora gigantiska myror och andra insekter stegade runt på området sprutandes eld. Jag var helt tagen och då hade jag varit inne på området i några enstaka minuter. Efter att ha stått som ett stort fån med hakan nere vid knäna och iPhonen i högsta hugg filmandes en film som tog slut på allt utrymme på min telefon, var det sedan dags att gå fem meter åt höger upp på läktaren och invänta F1 starten.

sing5

Allt detta var alltså på exakt samma ställe. Ett festivalområde som omringandes av en bilbana genom staden som snart skulle fyllas av fordonens argaste skapelse, Formel 1-bilar. Satan vilka monster det är. Den som har tänkt gå på Formel 1 och glömmer öronpropparna kan hälsa hem, bokstavligen. Gör man det är det bara att vända på klacken, jag tog nämligen ur min ena bara för att höra hur det lät och det gjorde ont ända ut i tårna, och då satte jag ändå in den igen efter max en halv sekund. Längre än så och öronen skulle ha börjat blöda. Bilar flög fram och att försöka ta en bild märkte jag efter 111 försök var lönnlöst, det blev endast en lång färgrand som fastnade på bild. Knappt det.

sing7

2,5 – 3h senare hade Sebastian Vettel sopat banan med de resterande förarna då han vann med 32,6 sekunder före tvåan Fernando Alonso och var egentligen aldrig ens hotad. Nu var det dags att gå de fem meterna tillbaka till festivalområdet igen. Det var nämligen nu dags för Rihanna-konsert. Hon var i tid för en gångs skull och allt satte mer eller mindre igång direkt. Inför 65000 människor briljerade Rihanna på ett sätt som bara hon kan göra. Jag kom på mig själv i detta ögonblick att hakan fortfarande var nere vid knäna, jag hade nu bara stått och gapat i flera timmar.

Jag är kär i Singapore och rekommenderar er alla att uppleva ”Diamantlandet” innan ni dör… Vad ni än gör, sätt Singapore på er bucket list och bocka av det!

sing1

Baws ledning säger: Vi ångrar att vi skickade Niklas på den här resan. Efter att ha läst hans berättelse inser vi nu att vi borde åkt själva istället.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.