TooManyLeftHands

Du har säkert hört dem på radion eller reflekterat över deras ovanliga namn. De streamas i telefoner och spelas på dansgolv runtom i landet. Senast såg vi dem på Summerburst. Men vilka är egentligen TooManyLeftHands?

Prydligt inramade vinyler i guld avlöser varandra på väggen bakom Martin och Anders, som utgör DJ-duon TooManyLeftHands. Det är alla möjliga stora artister som hänger där. Min blick fastnar på ett av Kents tidiga album. Många kända historier döljer sig bakom de olika skivomslagen. Guldrummet. Sony Musics kontor, Hötorget.
TooManyLeftHands nysläppta låt ”Mad For It” är catchy. Den fångar in tonerna av sommar, precis så där som en sommarplåga ska göra. Den är lättsam och glad.
Före de två började spela tillsammans hade de båda sökt framgång på olika håll inom nöjesbranschen. Martin Nick som entreprenör och Anders Kanstrup som solo DJ.
Deras vägar möttes på Martins klubb i Köpenhamn, där Anders brukade spela. De två utvecklade en god relation och Martin signerade honom under sitt skivbolag.

Danmarks nya hopp
TooManyLeftHands – DJ-duons val av namn – låter egentligen inte riktigt klokt. Men det finns, så klart, en rimlig förklaring. Namnet har sitt ursprung i att Martin och Anders länge hade känt att den danska DJ-scenen behövde ett lyft; Få producerade egen musik och många dök upp och bara gjorde sina spelningar på helgerna, men inget utöver det.
– Om man inte gör något helhjärtat brukar man på danska säga att man gör det med vänster hand. Vi hade ett möte med danska DJs där vi försökte få ändring på detta. Vi ansåg att det fanns för många vänsterhänder på Danmarks klubbscen, säger Martin Nick.
Martin och Anders bestämde sig för att själva göra något åt saken och började spela tillsammans för att genom exempel visa hur man kunde göra. När de skulle välja ett namn till sitt sidoprojekt valde de TooManyLeftHands. De hade då ingen aning om att de bara några månader skulle spela tillsammans på Ibiza. Tills idag, drygt fem år senare, har de gjort spelningar på arenor inför 30.000 personer och streamat miljontals gånger på Spotify.

TooManyLeftHands

Lek blev till allvar
I början av samarbetet var Martin upptagen med sina många företag och Anders turnerade för fullt och under några år spelade de bara tillsammans i perioder.
– Vid ett tillfälle var det en bekant från ett annat skivbolag som såg oss spela och sade ”ni har något här, ni kompletterar varandra bra, det här kan nog bli stort”. Då kände vi att vi skulle ge det ett försök, berättar Anders.

När insåg ni att det var på riktigt?
– När vi signade med Warner Music, 2012, insåg vi att vi behövde fokusera mer på projektet. Det var inte så vanligt att två danska DJs blev signade där. Sen helt plötsligt blev vi nominerade till en dansk grammis. Den vann vi. Vi vann också flera priser i Danmark. Sen blev våra spelningar bara större och större, säger Martin.

Vilken är er största spelning hittills?
– När vi avslutade på stora Skanderborgs stora scen, inför 32.000 personer. Dagen innan oss avslutade Martin Garrix och dagen efter oss Axwell/Ingrosso. Det var definitivt en stort.
TMLH har hittills nått störst framgång i hemlandet Danmark, men i Sverige streamar deras senaste singel ”Mad For It” just nu som mest. De har en stor fanbase i Sverige och märker en viss skillnad på publiken här.
– I Sverige är housemusiken väldigt stark och communityn är större. Det märks när man spelar här. I Sverige kan man spela enbart elektronisk dansmusik en hel kväll och folk tycker att det är fantastisk. I Danmark mixar DJs ihop genres och lägger in mainstream, säger Martin.
Sverige har lyckats väldigt bra just inom elektronisk musik. Anders tror att det beror på att man satsar på undervisning i musik för de unga. Martin belyser effekten av att svenska DJs och producenter generar mycket pengar.
– Svenska DJs hjälper varandra mycket och hittar fler talanger och för fram dem. Svensk radio stödjer även elektronisk musik. Vi är till exempel med i P3 i Sverige, men inte i Danmark, säger Martin.

Intensivt turnerande
Av 160 spelningar förra året var ungefär hälften av dem i Danmark. De tillbringar mycket tid på Ibiza där de både spelar och söker inspiration för nyproduktion.
– Vi har väldigt mycket vänner där och bokar aldrig in spelningar på förhand. Vi nätverkar mycket och träffar folk i samma industri. Vi försöker se tiden på Ibiza som en semester, säger Martin.
Producerar gör de i sin studio som de har i Danmark. Numera försöker de boka in tid för att producera ny musik. Något de kommer att fortsätta satsa på.

Hur går det till när ni producerar nytt?
– Det är lite olika. Ibland utgår vi från vocals och gör ett beat till det. Andra gånger kan vi börja instrumentalt, säger Anders.

Vad är det som driver er?
– Dagar som den då vi spelade på Tivoli Gardens i vår egen hemstad Köpenhamn. En vacker trädgård med plats för kanske 3.000 personer. Jag har aldrig ens kunnat drömma om att få spela där. Det var verkligen stort för oss. Det var vår konsert, säger Martin.
TMLHs har ett eget sound som kan beskrivas med ledordet ”happy”. Deras musik är väldigt lätt att gilla men heller inte kommersiell, utan rätt balanserad.

Vad känner ni inför den kommersiella musiken?
– Vi ogillar inte kommersiell musik men vi är inte heller underground. Jag har varit DJ i några år nu och har lärt mig att det måste finnas lite kommersiell känsla i det för att det ska fungera. Det finns inget värre för en klubbägare än DJs som spelar helt okänd musik, säger Martin.
Anders håller med och påpekar att det viktiga för dem är att göra musik som de själva gillar och som människor tycker om och har kul till.
– Vi har som regel, när vi spelar, att vi inte spelar något vi inte gillar, säger Martin.

TooManyLeftHands

Foto: Hedda Axelsson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.