Man on top of mountain. Conceptual design.

Nytt år nya möjligheter. Med andra ord: Läs igenom Dino Demos karriärskola här på BAWS, både för dig som missat och för dig som behöver påminnas. Ni hittar samtliga publicerade delar under ”BUSINESS” uppe i startmenyn.

Att göra karriär kan låta väldigt klyschigt och kan tolkas på olika sätt. Många tänker välklädda kostymnissar och moderna kontor medan andra tänker proffsliv och bra löner. För vissa är karriär synonymt med lyx, flärd och ekonomiskt oberoende medan det för andra är god hälsa, familj och kärlek.  Oavsett vad är det något som, mer eller mindre, alla gör i livet. Det vill säga – bygger sin framtid.

Nedan har jag listat vad jag anser är viktigt att tänka på när man bygger sin karriär.

Identifiera dig själv
Vem är jag och vem vill jag bli? Var är jag idag och var vill jag hamna? Som tidigare nämnt kan karriär betyda olika för olika personer och därför tror jag det är viktigt att ta reda på vad det betyder för just dig. På så sätt utgår du från vad du själv vill med din karriär och vilka mål du har. Att sätta upp mål och jobba hårt för att nå dem, är som ni säkert redan vet och hör ofta, väldigt viktigt. Både på kort och lång sikt. Och absolut är det så, mål är något som vi alla måste ha och när du identifierat dig själv och satt dina mål blir det enklare att fortsätta vidare i karriärbyggandet.

Omge dig med människor som lyfter dig
Tragiskt nog har många talanger och karriärer gått åt spillo på grund av att man umgås i fel kretsar och med fel folk. Faktum är att vår omgivning och miljö som vi vistas i har ett större inflytande på oss än vad vi tror. Därför bör du noga tänka över på vilket sätt personerna i din omgivning lyfter dig och hur du lyfter dem. ”No man is an island” är ett uttryck som sätter pricken över i:et i detta påstående och jag är säker på att man kan komma väldigt långt på den positivitet som man får av sina nära.

Prioritera
Vare sig det handlar om vänner, hobby eller skola så är det otroligt viktigt att prioritera rätt. Ofta dras man med i vinden, gör saker man inte behöver och skjuter upp saker man egentligen borde få gjort. Jag har sedan barnsben lärt mig av min pappa och förebild, att man måste prioritera rätt i livet för att överhuvudtaget ha en chans att nå sina mål. Elitidrottare är ett praktexempel på människor som lärt sig att prioritera för att lyckas.

Nätverka och ta för dig
Vi lever i ett Sverige som många kallar för möjligheternas land och jag kan inget annat än instämma. Idag har, eller i alla fall bör, alla invånare i detta land ha samma förutsättningar och möjligheter för att lyckas i sin karriär. Utbildning och skola är självklart en grundförutsättning för alla, i alla lägen, men att känna rätt folk kan vara ännu viktigare i vissa situationer. Därför är det oerhört viktigt att du är öppen för att lära känna nya människor och att framför allt våga ta kontakt. Jag minns själv när jag som blott 17-åring gick på min första frukostklubb där jag fick träffa många av mina nuvarande vänner som har hjälpt, stöttat och haft ett positivt inflytande på mig och min karriär hittills. Gå på branschträffen, mingla och var inte blyg!

Våga misslyckas för att lyckas
Citatmaskin som man är så kan jag inget annat än att betona hur viktigt det är att man tror på sig själv och sina drömmar, att man reser sig efter ett tungt fall och kommer tillbaka starkare än någonsin. Något som jag personligen vunnit mycket på är att jag vågat ta obekväma och ibland riskfulla beslut. Att vara rädd för att misslyckas är farligt. Att vara modig och våga är guld.

Var positiv och gör det du tycker om
Många studier har visat hur positiva tankar i en negativ situation kan vara ett vinnande medel. Att tänka positivt och vara optimistisk, till en viss gräns, kan stärka dig som person. Du hänger inte upp dig på det negativa utan går vidare med ett leende på läpparna i hopp om att det blir bättre. Bestämmer man sig för att ha en positiv inställning till det man gör, så blir det roligare också. Gör man något man tycker om blir prestationen bättre automatiskt, så därför är det otroligt viktigt att göra det man tycker om och på så sätt bli lycklig och framgångsrik. Som poeten sa, framgång är inte nyckeln till lycka. Lycka är nyckeln till framgång och om du älskar det du gör, blir du framgångsrik.

Glöm inte heller att ha tålamod och var ödmjuk!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.