karriar

I förra delen skrev Baws om vad det är viktigt att tänka på när man gör karriär. Vi går nu vidare med karriärskolan och idag fokuserar vi på ämnet entreprenörskap.

Om vi börjar med att definiera ordet entreprenörskap först, vad är det för något?

Nytänkande. Innovation. Förmågan att utnyttja möjligheter, utveckla och skapa något unikt.  Något som är lönsamt och som bidrar till att hitta nya infallsvinklar och perspektiv. Så skulle Baws förklara begreppet entreprenörskap och redan nu väcks kanske tanken på att det nästan är omöjligt att vara entreprenör. Allt finns ju redan? Jo absolut är det så. Idag är det därför extremt svårt att skapa något helt unikt, då det mesta redan finns och då är det entreprenörerna som utvecklar de redan befintliga produkterna och tjänsterna, och ger dem istället ytterligare en dimension.  Därför hör entreprenörskap idag ihop med företagande och näringsliv.

Tidigare var företagande ett väldigt oattraktivt ämne som förknippades med våghalsade galningar som råkat göra karriär. Man ansåg att företagande var något som bara tilltalade vissa personer och som inte vilken individ som helst kunde ha att göra med. Idag har det fått ett helt annat perspektiv och ses som den kreativa klassens spelplan. Detta beror på att det blivit så pass standardiserat (tack gode Gud) och för att det har öppnat upp stora möjligheter för många individer. Näringslivet har faktiskt betytt, och betyder så klart fortfarande, enormt mycket för oss. Varje land, stad eller geografiska område är beroende av egna företagare som bidrar med mycket till samhället, främst då innovation och nytänkande.

Eftersom vi lever i en värld med konstant förändring så är entreprenörerna livsviktiga för vår vidareutveckling. Att vara entreprenör, eller företagare, är inget vanligt yrke och det kräver ofta enorma resurser i form av kapital, kompetens och inte minst en stark vilja och drivkraft. Just det sistnämnda är oftast den avgörande faktorn om man lyckas eller misslyckas.
Precis som i förra delen vill vi lyfta fram hur viktigt det är att bestämma sig för vart man vill hamna, att ha en vision och en vilja att nå sitt mål. Så om du tror att företagande är något för dig så har du alla möjligheter till att lyckas. Det handlar bara om att våga ta för sig och att tro på det man gör.

Idag finns det över ett tusen egna företagare i Sverige som tillsammans omsätter flera miljarder kronor. Den gemensamma nämnaren för dessa personer är vilja och hårt arbete. Ingenting kommer gratis utan man måste kriga varje dag för att lyckas, även om man inte har de bästa förutsättningarna.

Ett exempel på en entreprenör som med små resurser lyckats och blivit en av de mest förmögna i världen är oljemagneten Roman Abramovich.  Från en fattig uppväxt, där han blev föräldralös som 4-åring, till att idag ha en förmögenhet på cirkus 150 miljarder svenska kronor. Den omtalade Roman har investerat i en mängd olika multiföretag, bland annat oljebolagen Sibneft och Rusal, flygbolaget Aeroflot och inte minst fotbollsklubben Chelsea FC.

Jag är säker på att du, precis som Roman, en dag kan bli en framgångsrik entreprenör.

Baws vill även passa på att tipsa om den tionde upplagan av The Swedish-US Entrepreneurial Forum 2013, som i år äger rum i Stockholm den 7 oktober, Göteborg den 9 oktober och Luleå den 11 oktober. Det är ett forum där experter inom entreprenörskap från USA gästar landet och tillsammans med svenska entreprenörer erbjuder olika föreläsningar, diskussioner och presentationer. Låt dig inspireras, träffa nya människor och utvidga ditt kontaktnät!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.