New-York-skyline_0

Karriärskolan kör vidare och ämnet för dagen är internationell karriär.

Sol, värme och lägre skatter. Detta kan vara anledningen till att allt fler svenskar söker sig utomlands för att göra karriär på en främmande ort.

Vare sig det handlar om studier eller arbete är det idag väldigt aktuellt att svenskar lämnar landet i hopp om att uppleva något nytt och unikt, på en annan ort. Att svensk arbetskraft är oerhört eftertraktad, då svenskar upplevs som arbetsvilliga med en unik social kompetens, gör saken ännu klarare. Under många av mina besök på destinationer runt om i världen har jag fått höra att jag (och alla andra svenskar) är otroligt trevliga och positivt inställda. Detta är kanske inte något som vi tänker på speciellt mycket men faktum är att denna typ av kompetens är väldigt värdefull och kan i vissa fall vara avgörande när man söker arbete.

Attraktiva svenskdestinationer idag är bland annat Norge, Australien och USA. I Norge är det restaurangbranschen som flest söker arbete inom, i Australien är det lantbruksbranschen som gäller och i staterna är det olika slags tjänster inom servicebranschen.

Att åka iväg och tro att man kan leva ett rockstjärneliv är dock inget man ska ta för givet. Många har sökt sig utomlands i hopp om att man ska få göra vad man vill, tjäna massa pengar och leva like a baws, men kommer istället tillbaka förkrossade och fattigare än någonsin. Detta skriver jag inte för att skrämma er eller låta negativ, men det kan vara bra att tänka på, då det inte är en dans på rosor direkt. Det krävs med andra ord väldigt mycket vilja och hårt arbete för att lyckas. Dock är det ingen omöjlighet utan har man rätt inställning och är villig att lägga ner tid, kan man komma hur långt som helst. Det är en sak som är säker!

Så, vad bör man tänka på när man vill flytta utomlands?

Ett bra förstasteg kan vara att läsa och vara ordentligt insatt i destinationen. Att känna till historia och kultur, skyldigheter och rättigheter samt framtida möjligheter är A och O. Börja därför med att ta kontakt med svenska ambassaden och prata med dem. Ta gärna kontakt med andra som har gått igenom samma sak och var inte rädd för att ställa frågor – ju mer man vet, desto lättare blir det att förberedda sig på vad som komma skall.

Dessutom finns det ofta många forum och hemsidor på nätet där svenskar samlas och delar erfarenheter.

Eftersom det ibland kan vara svårt att få anställning på drömföretaget, kan ett bra tips vara att erbjuda sina tjänster gratis, till en början. Genom att praktisera får man chansen att visa framfötterna och att man förtjänar en anställning. Lojalitet och hårt arbete lönar sig alltid i slutändan! Dessutom kan det gynna dig den dagen då du ska förhandla om lönen. För att exemplifiera detta kan jag nämna en god vän till mig som erbjöd sina tjänster till ett medelstort företag gratis under tre (!) månaders tid, fick inte en krona i lön, men är idag regionchef och ansvarar för cirka 120 medarbetare i södra Sverige. Frågar du honom idag så säger han att praktik är bästa vägen till anställning.

Sedan är det väldigt viktigt att ha tålamod och förbli positiv, även när det inte går som tänkt. Speciellt viktigt är det då man kommer till ett kanske främmande land och inte riktigt har kommit in i det. Då ska man verkligen inte ge upp i första hand.

Så, karriärvägarna är många och likaså möjligheterna. Allt handlar bara om att bestämma sig för var man vill hamna och inte ge upp förrän man väl är där.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.