jerebko

Jonas Jerebko blev 2009 den första svensk som värvats till den amerikanska basketserien, NBA. Det var Detroit Pistons som draftade honom strax efter han vunnit SM-guld med Plannja Basket i sin första säsong för laget. Jonas har förutom SM-guldet även mottagit BT-planketten och blivit ”Årets nykomling” på Idrottsgalan 2010. 

I samband med NIKES ”search for the Baddest” fick vi träffa Jonas inne på House of Hoops i Foot Locker, Stockholm, precis innan det var dags att bege sig till Kungsträdgården för att se på den ovan nämnda basketturneringen.

Vad förväntar du dig av ”the Baddest-turneringen” vi ska se på ikväll?

Mycket. Det kommer finnas flertalet grymma spelare på plats och jag ser fram emot att se bra basket. Jag är övertygad om att det kommer finnas många talangfulla spelare i kväll. Det kommer bli kul!

Den 25 juni draftades du av Detroit pistons. Går det att beskriva känslan av att vara förste svensk i NBA?

Alltså, det kändes ju helt sjukt när det hände, som en dröm. Men när man landat lite på kvällen kom nästa utmaning, att lyckas ta en plats i laget också. Dagen efter draften flög jag till Detroit för att göra intervjuer, så det var snabba bud. En obeskrivlig känsla så klart.

När du var yngre och spelade basket måste ju NBA ha känts som en nästintill ouppnåelig dröm, men du lyckades. Vad siktar du på som nästa mål?

En NBA-ring så klart, det vore overkligt.

Men om du får den, är du nöjd sen, eller vad blir nästa mål då?

Hahaha, ring nummer två så klart.

jereb1

Du är 2,08 meter lång. Vad har man för skostorlek då?

50 tror jag. Eller 49,5 kanske. 15 i US-size iallafall.

Vem är din favoritspelare i NBA och hur känns det när du möter honom i en match?

Helt klart Andrei Kirilenko. Han spelade i Utah Jazz när jag växte upp och honom har jag haft bra koll på. Det var självklart jättekul att spela mot honom, en speciell känsla. Jag fick faktiskt in en dunk på honom haha, den videon kan jag se ett par gånger till utan att tröttna.

Är det mycket ”White men can´t jump”-skämt i omklädningsrummet?

Haha nej, faktiskt inte så ofta. Men när man åker på bortamatcher kan rivalernas fans skrika lite, men man är van. Sånt får man räkna med.

Kommer du stanna i Detroit eller kan du tänka dig att byta lag om tillfället dyker upp?

Det beror helt på. NBA är ju en business, men jag har ett år kvar på mitt kontrakt och ifall Detroit vill ha kvar mig stannar jag gärna. Jag trivs väldigt bra här.

Innan du kom till NBA, vilket var ditt favoritlag i ligan?

Indiana Pacers. Det berodde helt på att Reggie Miller spelade där. Men idag är det absolut inte mitt favoritlag, de är ju våra rivaler nu haha.

Jordan eller Lebron?

Eh? Jordan givetvis.

Vi båda sitter just nu med  Kevin Durants nya basketsko från NIKE på fötterna, när får vi se en Jerebko-designad motsvarighet?

Haha, det får du fråga NIKE. Men man är ju från Sverige och marknaden är inte lika stor här, så det kan bli svårt, men vi får se. Det vore så klart enorm ära.

Petter & Jonas slåss om bollen inne på Foot Locker efter intervjun.
Petter & Jonas slåss om bollen inne på Foot Locker efter intervjun.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.