offen1

Är ni precis som vi trötta på att läsa om Agnes senaste cover eller hur Takida stal showen på Örkelljunga lokala pizzeria? Baws slår ett slag för banden som kämpar i det tysta, utan stora skivbolag i ryggen och utan att ha en tillstymmelse till chans att hamna på popradions A-listor, och presenterar här den första av en hög intervjuer med replokalsriddarna som håller de lokala scenerna flytande.

Först ut är hårdrocksbandet No Offence från Borås som precis släppt sin första riktiga EP på blannd annat Spotify, vi tog ett snack med förgrundsfiguren, sångaren, låtskrivaren och gitarristen Johan Jarnström.

Tja! Vilka fan är No Offence?

Haha vad har du hört? Vi är ett hårdrocksband från Borås, i olika konstellationer och med olika stilar har vi funnits i runt femton år.

Hur landade ni namnet No Offence, fanns det någon baktanke?

Initialt var det punkrötterna som skapade namnet, det var ett ironiskt namn som mer avsåg att hålla våra ryggar fria om någon tog illa upp av våra provocerande texter.

Provocerande texter?

De handlade till stor del om sex och annat ”gött”, när vi startade så var vi i tonåren och då var tolkningsfriheten ganska stor, men kärnan i texterna var väl ganska hmm… ”prekär”. Idag skriver vi mer klassiska hårdrockstexter om allt från politik till religion, men självklart även sex.

Med en dos av ironi?

Ironin är ett måste i dagens samhälle och då känns namnet fortfarande högst aktuellt. Den grymhet och den hopplöshet som finns där ute skulle förgöra en om man inte kunde ha lite ironisk distans, speciellt då vi inte faller tillbaka på någon religion.

Hur startade No Offence?

Jag och gitarristen (Fredric) har spelat tillsammans i femton år, men den formationen vi har idag tog fart för tre år sedan efter att min lillebror hört Phantom Lord av Metallica och började satsa på en hårdare trumstil. Vi satt i Barcelona, något fulla av sangria, något klickade i min bror och vi frågade oss själva varför vi som sedan urminnes tider varit Metallica-fans, och nästan alltid spelade Metallica-låtar i replokalen inte spelade den sortens musik vi alla älskar. I samma veva tätnade min skäggväxt och jag kände att vi verkligen kunde göra detta och leva upp till hårdrocksmyten. Tillbaka i Sverige var det inte så svårt att övertala Fredric att vi nu skulle bli lite tyngre.

En annan sak jag upptäckte när vi väl började spela snabbare och ”gnugga sträng” var att alla års träning av min högra handled hade resulterat i något bra.

offen2

Hur ser hårdrocksscenen ut i Borås?

Vilken scen… Den existerar knappt. Det finns en handfull band med ursprung här i staden, men de spelar nästan uteslutande i Europa eller resten av Sverige. Borås har ju inga direkta livescener, och de som försökt har fått lägga ner ganska snabbt. Jag tror att det ser ut så i större delen av Sverige, tyvärr. Idag chansar man inte när man ska gå på konsert, både när det gäller ny musik på exempelvis Spotify, du lyssnar väldigt sällan på nya band, eller upptäcker dessa själv, det är väl mer slumpen som avgör.

Det finns eldsjälar runt om i staden som jobbar stenhårt för att hålla en lokal musikscen flytande, men de jobbar ständigt i motvind, speciellt när det kommer till att lyfta fram hårdrock som fortfarande verkar vara bannlyst från de stora radiostationerna.

Så vad gör ni för att nå ut med er musik?

Vi har precis producerat en egen skiva som vi lagt upp på Spotify, iTunes, Deezer och Amazon MP3. En skiva vi är väldigt stolta över (den heter ”ante portas” reds. Anm.)

Jag har lyssnat igenom den ett antal gånger och jag måste säga; för att vara egenproducerad så låter det riktigt jävla bra! nooffenceskiva

Tack som fan! Alltså sett till låtarna anser jag att det första spåret, ”Omnipotent Stupidity” är det starkaste. Som låtskrivare så är det den som bäst beskriver min version av omvärlden just nu. Den är väl egentligen ett skrik på hjälp för den kollektiva dumhet som följer med modern religion. Det är svårt att bryta ned en låt på fem minuter och försöka få med en total samhällskritik, men kortfattat handlar den om en person som fastnat i religionens klor och försöker slå sig loss.

Den börjar med en sampling av Christopher Hitchens som är min just nu största intellektuella förebild, så hela låten är som en hyllning till honom.

Hur var det, för jag gissar på att den nya EP:n inte är det första ni har skrivit, att spela in en skiva med avsikt att nå ut till en större publik?

Det var faktiskt en ganska plågsam historia. Det tar oerhört mycket tid i anspråk, både att skriva låtarna men även rent inspelningstekniskt så var det minst sagt en utmaning. För oss som alla var hyffsade amatörer när det kom till mixning och mastering så var det ju en hel värld vi behövde snöa in oss på. Vi är dock jävligt nöjda med slutprodukten.

När kommer vi kunna se er spela runt om i Sverige?

Den tillgänglighet och den digitala spridningen har vi ju inte haft innan den nya skivan, så ambitionen är ju att få spela vår musik runt om i Sverige och senare såklart utomlands. Det är spännande tider och den feedback vi fått från alla möjliga håll har varit 100% positiv, vilket gör att ni med största säkerhet kommer få höra mer från oss inom en snar framtid!

Grymt! Jag vet att du har en nyfödd på armen så jag ska inte ställa några obekväma frågor om groupies och dylikt, utan låter dig återgå till vardagen! Tack för din tid och lycka till!

Haha, tack själv!

Lyssna på No Offence skiva Ante Portas direkt via Spotify nedan.

No Offence består av:

Johan Jarnström – Sång, gitarr
Fredric Kransvik – Gitarr
Erik Jarnström – Trummor, sång
Gustav Anell – Bas, sång, piano

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.