sunfl

Det finns ett smidigt och klimatsmart alternativ för alla som vill ha tillgång till bil men inte kan eller äga en. Alternativet heter Sunfleet och är Sveriges största bilpool. Lösningen innebär att du som användare kan ta del av allt det sköna med att äga en bil, men slipper allt det osköna. Eller som Sunfleet själva säger: bil, bara när du vill.

Idén att korttidshyra bil för specifika ärenden istället för att äga en har vuxit kraftigt de senaste åren. Bara under 2013 ökade antalet medlemmar i Sunfleet (Sveriges största bilpool) med 36 procent jämfört med 2012.

Även om enkelheten har lockat många av Sunfleets 27000 medlemmar väger miljöaspekten minst lika tungt. En undersökning från trafikverket visar att en bilpools bil ersätter sju vanliga personbilar och att varje privat bilpools-kund minskar bilkörandet med i genomsnitt en tredjedel.

Den årliga minskningen av koldioxidutsläppet per bilpools-användare är närmare 400 kilo och den totala reduceringen som varje bilpools-bil bidrar till är omkring sju ton per år.

Sunfleet ägs till stor del av Volvo och flottan består därför till största delen av Volvobilar. Bilarna byts ut kontinuerligt och ersätts ständigt av nya klimatsmartare modeller. Utöver Volvobilarna finns även mindre Ford-modeller och större skåpbilar från Renault och Mercedes.

Alla bilar hyrs timvis och lämnas tillbaka på samma parkeringsplats där den hämtats. Det stora antalet centrala Sunfleet-parkeringsplatser är inte bara bekvämt för kunderna, det bidrar också positivt till miljön eftersom Sunfleet-kunder aldrig behöver ”snurra runt” och leta plats.

– Vi finns i dagsläget på 37 orter i Sverige, från Umeå i norr till Trelleborg i söder med sammanlagt 830 bilar, säger Hampus Wickström bitr. marknadschef på Sunfleet, och fortsätter: Många tror att bilpool handlar om att tränga ihop sig i en bil och samåka en given sträcka men så är det alltså inte. Det är bara ett supersmart sätt att ha bil på.

Sunfleet arbetar hela tiden för att öka antalet bilar och parkeringsplatser. Målet är att ännu fler ska upptäcka bilpoolen under 2014.

Hur fungerar det då?
Först registrerar man sig på antingen ett månadskonto från 149:- per månad, eller ett ”pay & go” på Sunfleet.com.
Sen bokar man en bil antingen på hemsidan eller i deras app, som finns både för Android & iPhone). Leta upp närmsta bil och lås upp den med ditt Sunfleet-kort. När du är klar med bilen ställer du tillbaka den på samma parkering som du tog den ifrån. Fakturan kommer på posten. Enkelt och smidigt.


BAWS har fått förmånen att testa Sunfleet och cruisar i detta nu runt på Stockholms gator och pumpar Snoop Dogg på stereon. Snart kan du läsa vår recension om vad vi tyckte och ifall Sunfleet verkligen håller vad de lovar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.