business-3152586_1920

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att leasa bilar. Enligt färsk statistik så är mer än hälften av alla nya bilregistreringar leasade bilar. Hur kommer det sig att leasing har på så kort tid blivit det nya svarta och vad är fördelarna med det? Vi hjälper dig bena ut båda frågetecknena och ger råd gällande huruvida du bör köpa eller leasa en bil.

Traditionellt så har de allra flesta köpt en bil, antingen begagnad eller ny, för att sedan när de är klara med den sålt den vidare eller skrotat den. Bilar är dock ökända för att under kort tid tappa en stor del av sitt värde, vilket gör att många kan dra sig för att köpa en helt ny bil. Om du ska köpa en bil så måste du betala en kontantinsats, antingen som handpenning för billånet eller för att betala hela bilen. Att köpa en ny bil är oftast en kostsam affär där många tvingas till låna pengar utan UC. Det kan då vara en god idé att undersöka långivare utan UC innan du bestämmer dig för ett specifikt lån. Genom att använda sig av jämförelsetjänster får du en grundlig lista gällande för- och nackdelar, räntor, löptider och avgifter på respektive lånealternativ.

När du leasar en bil så kan du tänka dig att du hyr bilen på lång sikt. Du binder oftast upp dig på en bindningstid på två eller tre år, det bestämmer vilken månadskostnad du får och sedan så betalar du en leasingavgift varje månad. När din leasingtid går ut så kan du antingen välja att byta in bilen mot en ny bil, byta till en annan leasegivare, eller i vissa fall köpa loss bilen du tidigare har leasat. Månadskostnaden vid leasing kan ofta verka orimligt låg jämfört med att köpa en bil. Detta beror på att när leasingtiden går ut så kan du inte sälja bilen – den tillhör ju inte dig utan leasingföretaget.

En enkel parallell att dra är att en leasad bil är som en hyreslägenhet, medan en köpt bil är som en bostadsrätt. Visserligen så behövs det en större kontantinsats när du köper en bil, men å andra sidan kan du få tillbaka pengar när du säljer den. Vid leasing är det bara så att du hyr bilen och kan nyttja den – du står inte som huvudsaklig ägare till den.

Att leasa en bil kan dock vara ett enkelt sätt att ha en ny och modern bil. Om du istället skulle köpa en fabriksny Volvo eller BMW så finns risken att denna skulle tappa tiotusentals kronor i värde på några få korta månader. Med leasing behöver du aldrig oroa dig för detta eller andrahandsvärdet på din bil. Samtidigt vill många äga sin bil och då kan det vara ett bättre beslut att köpa sin bil. Långsiktigt kan detta bli mer fördelaktigt, speciellt när du slutligen har betalat av bilen och den på så vis ”blir gratis”.

Att leasa en bil kan vara en bra idé om du vill ha en modern bil i cirka tre år och sedan byta in denna mot en annan ny bil. Det kan dock vara svårt att veta hur länge man ska ha en och samma bil och omständigheter kan ändras snabbare än man tror. Tyvärr kan det ofta bli både dyrt och krångligt att bryta ett leasing-avtal i förväg. Den som vill ha lite mer frihet bör istället köpa en egen bil. Därigenom kan du avyttra bilen om du skulle få tillskott i familjen, flytta och inte längre behöva den eller helt enkelt vilja ha en ny bil.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.