BB_SwopDrugs_outsidestore[2]

Förra veckan öppnade ett nytänkande pop up-koncept i centrala Amsterdam där besökarna kunde byta droger mot träningskläder. Detta för att visa att man inte behöver droger för att bli hög – samma substanser frigörs I hjärnan vid träning. 

Svenska sportmodevarumärket Björn Borg vill nu inspirera fler till att träna med det nylanserade konceptet “Chase the exerhighs”, som fokuserar på den hypnotiserande eufori man kan få ut av sin träning.

– Jag tror att alla kan hålla med om att träning är bättre än droger! Det är fantastiskt hur hjärnan reagerar på träning och hur det kan leda till välmående och eufori. Det är faktiskt så att träning leder till att en så pass stor mängd stimulerande ämnen frigörs i hjärnan att det skulle vara olagligt i vissa länder, säger Jonas Lindberg Nyvangs, Marketing Director Björn Borg.

Eventet resulterade i många nyfikna förbipasserande. De som besökte butiken för att byta in sina droger fick istället vakuumförpackade plagg från en exklusiv kollektion, skapad med illustrationer av den brittiske illustratören Patrick Saville.

Träning är det nya höga

Träning ökar mängden cannabinoider, endorfiner, dopaminer och serotonin i hjärnan. Samma signalsubstanser frigörs även i samband med intag av vissa typer av droger. Exempelvis kan 45 minuter löpning resultera i samma smärtstillande effekt som en dos morfin.

Lennart Högman, Senior lektor på Stockholms Universitet och forskare inom kognitiv neurovetenskap förklarar:

– När du är fysiskt aktiv ökar mängden kemiska substanser som är ämnade för kommunikation mellan hjärnceller, och som har en stor inverkan på ditt humör. Effekten av träning är mycket individuell och det är upp till var och en att ta reda på vilken nivå av intensitet och uthållighet som funkar bäst för att uppnå ett så kallat ’exerhigh’.

Forskningen visar på att det är mer sannolikt att man lyckas uppnå en känsla av eufori om man genomför kontinuerliga, repititiva och rytmiska övningar. Efter 30-45 minuter av sprint, cykling eller annan konditionsträning mår du ofta bra och har möjlighet att uppnå ett euforiskt tillstånd.

LÄS MER HÄR

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.