marr (kopia)

Idag kontrolleras kärlek av regeringar och religioner – det innebär att samkönade äktenskap är förbjudet i 87% av världens länder. Detta är bakgrunden till initiativetMarriage Unblocked – en digital plattform där alla, oavsett etikett, kan fria, utbyta löften och gifta sig på Blockchain – anonymt eller offentligt.

Bakom initiativet ligger svenska sport- och modemärket Björn Borg som än en gång tar ställning för kärlek och jämlikhet.

– Vi tror på att sport är kärlek och att kärlek är jämställt. Den första grundläggande rätten är att få älska vem man vill. Med vår nya plattform Marriage Unblocked kan vi decentralisera makten och öppna upp för äktenskap för alla vuxna som vill gifta sig, säger Jonas LindbergNyvang, Global Marketing Director på Björn Borg.

Plattformen gör det möjligt för vem som helst att digitalt gå ner för altaret, lagra sina krypterade löften för alltid och få ett certifikat på sitt digitala äktenskap tillsammans med en symbolisk besparing i kryptovalutan Ether.

Det första paret att gifta sig på Marriage Unblocked är Sybillie och Alexandra från Schweiz, ett land där samkönade äktenskap inte är erkända enligt lag.

– Vi kan nu kalla varandra fru och fru, vilket känns helt fantastiskt! Vårt Blockchain-bröllop ger oss inte jämställda eller legala rättigheter ännu, men känslan av att komma närmare acceptans är ett enormt framsteg. Vi hoppas starkt på att Marriage Unblocked hjälper till att främja samhällets erkännande av en grundläggande mänsklig rättighet – jämställda giftermål, säger Sybillie och Alexandra.

Blockchain decentraliserar makten

Blockchain är en ny teknik som låter användaren lagra information för alltid, utan involvering från en tredje part såsom staten eller kyrkan. Det mest berömda fallet när detta används är Bitcoin, en kryptovaluta – men Blockchain kan även användas för att decentralisera alla typer av makt, inte bara bankernas. Nu använder Björn Borg samma teknik för att utmana kontrollen av äktenskap. Den digitala plattformen är uppbyggd av Superblocks, ett företag som kontinuerligt fortsätter att utveckla möjligheterna med Blockchain.

– Blockchain är inte bara en teknisk revolution, det är främst en socioekonomisk revolution. Genom att kringgå tillståndsmomentet kan Blockchain ge nya perspektiv och lösningar på många av de utmaningar som samhället står inför idag. Marriage Unblocked är ett utmärkt exempel på hur vi kan använda teknik för att ifrågasätta hur äktenskap styrs och upprättas, säger Thomas Backlund, grundare av Superblocks.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.