4

Enligt en studie vid universitetet i skotska St Andrews blir personer under 45 år som befinner sig långt ner på karriärstegen lyckliga av att veta att deras chef tjänar mycket mer. Baws vet inte om det finns någon logik i detta, mer än att chefen möjligtvis bjuder på fika lite oftare om han har cash.

Ekonomerna som genomfört undersökningen bland tyska hushåll menar att medarbetarna blir inspirerade och lyckliga av att veta att de själva en vacker dag kan ha chefsjobbet och få den feta lönen. Med andra ord fungerar chefens höga lön som en inspirationskälla. Ja, så kan man ju också se det.

För anställda över 45 år är tillvaron dock mer dyster. De får enligt studien sämre självförtroende och blir i allmänhet mindre nöjda med sin livssituation. Detta beror med största sannolikhet på att de börjar bli så pass gamla att en avancering på stegen känns omöjlig.

– Den här undersökningen ger oss en mer nyanserad bild av inkomstskillnaders påverkan på lycka, säger professor Felix FitzRoy, lycka- och ekonomiexpert vid St. Andrews universitet.

Baws säger: Visst blir man glad för deras skull, om man gillar sin chef. Klart chefen är värd hög lön. Men vi hade blivit ännu gladare om löneförhöjningen kom till oss. Egoismen tar över som vanligt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.