bok

En fotbollsspelare definieras av sin karriär. Frågan är hur man hanterar det om man plötsligt inte längre orkar leva för bara fotbollen, hur man accepterar att ens karriär är över och hur livet ska gå vidare när det som så länge varit ens identitet inte längre är vardag. Pelle Blohm, före detta proffsspelare i bl.a. Kina, berättar öppet i sin nya bok om en tuff uppväxt, karriären och livet efteråt.

I stort sett alla unga som vill spela på elitnivå eller som redan är där har perioder under och efter sin karriär då man måste fundera på vad man egentligen ska göra med livet. Ibland kommer tiden för fundering för tidigt och som ett problem; hur hanterar man en karriär som inte blev av eller som tog slut för tidigt?

– Bokens titel Blohm står när dom andra faller speglar bokens innehåll och mitt liv bra. Förvisso har jag fallit, men i slutändan har ändå Blohm stått där när dimman lättat, förklarar Pelle Blohm.

Pelle Blohm har som elitfotbollsspelare 13 år och tre länder bakom sig. Efter att spelandet lagts på hyllan har han ägnat 14 år åt arbete som expertkommentator och fotbollsjournalist inom radio, TV och tidningar. Utöver det och arbetet som krönikör på Nerikes Allehanda och Dagens Nyheter har han tidigare skrivit och gett ut boken Pionjär i Mittens Rike-1,2 miljarder kineser och ett svenskt fotbollsproffs.

Han arbetade länge på boken innan han gav sig på att ge ut den. Tack vare crowdfunding, alltså sponsring från frivilliga, blev boken till sist verklighet.

– Jag kan inte med ord beskriva den tacksamhet jag känner till alla de personer som har gjort boken möjlig, säger Pelle Blohm.

Blohm står när dom andra faller är enligt honom själv en öppenhjärtig och ärlig bok. Han har försökt att verkligen få fram sitt liv, sina med- och motgångar och hur han själv har hanterat de perioder i livet när han inte visste hur han skulle gå vidare. Vissa bitar av boken är nästintill överraskade ärliga, men han kände att det inte fanns någon mening med att dölja något. Det är ju ändå hans liv.

– Den här boken är mitt liv sett genom mina ögon och levt med mina tankar och känslor. Det är fullt möjligt att det inte överensstämmer med andras minnen som varit med vid samma tillfällen. Men det är så som jag har upplevt det. Händelser som varit starka och viktiga för mig kan ha varit obetydliga för andra. Det är så vi människor är; komplexa och olika, berättar Pelle Blohm.

Blohm står när dom andra faller bjuder in läsaren till att ta del av en bitvis stökig uppväxt i hemstaden Örebro, via en karriär i några av Sveriges och Norges stora fotbollsklubbar samt tiden i Kina och slutligen till livet efteråt.

Den berättar att allt inte alltid är självklart och att även elitspelare kan komma till en punkt när man inte längre brinner för endast sporten. Många känner nog igen sig i boken; och om inte i sportdelen så i andra bitar. Kanske kan den även lugna någon ung spelare som känner sig vilsen.

bok1

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.