baws11

Till ditt försvar är det inte bara tjejer som går omkring och känner sig lite osäkra, killar gör också! Skillnaden är bara att killar har sin stolthet och manlighet som står i vägen för ett erkännande. Med risk för att låta lite som Blondinbella (vi är givetvis mycket coolare) kommer här Baws tips om hur du kan förbättra ditt självförtroende. Och blanda nu inte ihop självförtroende med självkänsla för de är två helt skilda begrepp.

Baws tar på sig den seriösa hatten likt Dalai Lama och hjälper dig att bli den man du önskar du vore.

Träna
En ganska så självklar beståndsdel i att uppnå bra självförtroende är att ta hand om sig själv. Detta sker bland annat genom träning. Träning är bra av så många anledningar. Den ökar ditt välbefinnande och är bra för både psyket och kroppen. Träning ger energi vilket i sin tur ger dig motivation, den förbättrar din kondition, motverkar stress och ökar kroppens produktion av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner. Gör det roligare och träna med en vän och peppa varandra!

Vårda ditt yttre
Kanske inte så optimalt att se ut som en tvättäkta skogshuggare om man vill bättra på sitt självförtroende, eller? Nej, just precis. Första intrycket säger allt om dig som person! Därför ska du ta hand om ditt utseende och vårda det väl. Gör vad du måste göra och var noga med att unna dig saker emellanåt. Kanske en tandblekning eller en ny rakapparat? Det yttre speglar alltid ditt inre. Ser du fräsch och välvårdad ut kommer människor att bemöta dig på ett helt annat sätt (diskriminerande men det är så det funkar).

Klä dig snyggt
Snygga kläder får en att alltid må lite bättre och utstråla en större självsäkerhet. Rannsaka din garderob och plocka bort kläder som inte ger dig den där lilla extra känslan. Lägg krutet på kvalitativa plagg än plagg som ser billiga ut. Stilrena plagg är ett tecken på pondus. Klä dig inte snyggt bara vid speciella tillfällen utan piffa till utstyrseln även till vardags.

Hitta motivationen
Att finna motivationen under en tråkig, mörk, degig, deprimerande, snöig, regning decemberdag kan kännas som en omöjlighet. Håll humöret uppe genom att blanda nytta med nöje. Unna dig saker efter en lång tids hårt arbetande. Som ovan nämnt är träning ett bra tillvägagångssätt för att finna motivationen. Om inte träning så kanske en resa? Testa dig fram.

Tänk positivt
Förutom måndagar då halva jordens befolkningen är ense om att avsky denna veckodag. Men för övrigt, tänk positivt. Går du in i något och du har en negativ tanke, så utstrålar du negativitet också. Är du positiv så får du en helt annan karisma runt dig och omgivningen märker av sånt. Du ska vara den som tänker; det finns sol bakom molnet, inte säga att det är moln framför solen (Baws har numera vunnit ett pris i årets mest politiskt korrekta uttalande). Att tänka positivt är den sanna ingrediensen i all framgång.

Hantera kritik
Även här, vänd kritiken till något positivt. Tänk konstruktiv kritik. Konstruktiv kritik måste ses som något värdefullt och inte något negativt. Det är nämligen så vi utvecklas och växer till att bli bättre individer. Utnyttja vare tillfälle till fullo för att ta reda på hur du kan utföra saker och ting på ett bättre sätt. Konstruktiv kritik som ges på det professionella planet kan oftast tas väldigt personligt. Det är inget angrepp mot din personlighet och se det istället som en undervisning och stryk din äggattack på chefen från listan.

Jämför dig inte med andra
Är din granne Formel 1 förare, har din polare en snyggare flickvän än vad du har eller har din gamla barndomsvän skaffat familj, villa, Volvo, häst, hund, katt och Chanelpersienner? Känner du dig lite i underläge? Sluta med det. Vi har alla olika mål och värderingar i livet så tyck inte synd om dig själv och jämför dig inte med andra och vad de har och inte har. Tänk på vilka kvalitéer du har och fokusera istället på dig själv. Du är minst lika bra, om inte bättre.

Överkom rädslor
Ett steg till ett bättre självförtroende är att överträffa sig själv och överkomma sina rädslor. Alla har vi rädslor som ligger och lurar i skymundan. Det är dock inte många som vågar möta sin rädsla och arbeta mot den. Men du är hulken och du vågar allt. Har du någonsin velat hoppa fallskärm men aldrig riktigt vågat? Bara gör det. Du kommer att känna en enorm stolthet efteråt.

Våga tala och ta för dig
En annan rädsla som är vanlig är att våga tala, specifikt inför folk, och ta för sig i en större grupp. Det är normalt och du behöver inte gå till psykologen för det. De med lågt självförtroende är oftast alltid rädda för att säga fel och talar lågmält om de befinner sig i en stor grupp med människor. För att synas och höras måste du våga tala och ta för dig av situationer. Lita på dig själv och det du säger. De som oftast är i centrum av en diskussion utstrålar en självsäkerhet, så ta för dig och bjud på dig själv!

Sätt upp mål
Att sätt upp mål i livet är alltid bra. Man har alltid något att sträva efter och nå fram till. Begränsa dig inte till bara ett mål utan flera. Dessa mål ska givetvis vara inom rimliga gränser och inte banala mål som att paddla kajak genom Atlanten (vi vill ditt bästa). Tänk över hur du kan nå fram till de mål du har satt upp, kämpa och tappa inte glöden. När du väl nått ditt mål stärker det ditt självförtroende och du blir mer motiverad till att nå nästa steg.

Förväntningar
Det finns två sorters förväntningar och det är dina förväntningar på dig själv och omgivningens förväntningar. Men det finns alltid en risk med dem. De är oftast orealistiska och krävande. Ha därför en jordnära relation till dig själv och sätt dig själv först istället för att tillfredsställa andras behov stup i kvarten. Du gör allt du vill, i din takt.

Bli kvitt energitjuvar
Energitjuvar som tar kraft från andra ogillar vi skarpt. Dels för att det oftast är självupptagna deprimerade och unkna personer som vill dra ner en i sitt sorgliga träsk. Ok, inte alla är sådana personer. Men du förstår vad vi menar. Tänk över alla dina relationer, de privata och även de på jobbet. Vem är energitömmande och hur ska du tackla det framöver?

Var ej rädd för misslyckande
”Men mamma sa ju att vi skulle lära oss av andras misstag”. Bland annat. Men du ska inte vara rädd för att begå dina egna misstag eller misslyckanden. Personliga erfarenheter gör dig bara rikare och klokare tills nästa gång

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.