mess

Kan det kanske vara början på slutet för de spanska toppklubbarnas dominans?

Den spanska högsta-ligan i fotboll, ”La liga”, eller Primera División som den egentligen heter, är känd som en av de bästa fotbollsligorna i världen. Anledningen till detta är enkel. Två av historiens bästa fotbollsklubbar spelar där; Barcelona och Real Madrid. Många anser kanske att denna liga är en av de tråkigaste, särskilt de senaste tio åren just för att det känns som att ligan endast består av dessa två dominanter.

Barcelona och Real Madrid har i princip alltid dominerat, åtminstone sedan 1950-talet och sedan dess brukar man dela upp historien i ”The Real Madrid years” och ”The Barca years” där de haft upp till tio års dominans var, i taget. Mellan 1996 och 2004 dök det upp tre utmanare i Deportivo La Coruna, Valencia och Atletico Madrid som lyckades vinna ligan en eller två gånger var. Sedan år 2004 då Valencia vann så kom återigen en en tio-årsperiod av dominans från Real och Barca. De var i princip fullständigt ohotade dessa år och ligan var endast intressant att följa just de två matcher som dessa lag spelade mot varandra i ”El Clásico” vilket alltid blev som två finaler, en i första halvan av säsongen och en i andra.

Såhär fortsatte det tills Atletico Madrid på nytt började utmana igen. År 2014 bröts äntligen dominansen på nytt då Atletico lyckades vinna ligan och därmed blev det hela lite mer intressant. Atletico har sedan dess även varit framgångsrika i Champions League.

Om vi spolar fram till idag så ser man att att Barcelona och Real Madrid om vanligt leder ligan, men nu har vi en ny utmanare i Sevilla som endast ligger några enstaka poäng efter och faktiskt hotar på allvar. Vad man även kan se är att både Barcelona och Real Madrid har presterat långt under vad man normalt kan förvänta sig av dem. Ett bra exempel är Barcelonas stora fiasko borta mot PSG i Champions League då man förlorade med hela 4-0, vilket är en utav Barcelonas största förluster genom tiderna. Ett annat bra exempel är häromdagen då Real Madrid med nöd och näppe lyckades kvittera in 3-3 i slutet hemma (!) mot bottenlaget Las Palmas. Barcelona var nära på att kryssa hemma mot nykomlingarna Leganés för någon vecka sedan men räddades av en straff i slutminuterna. Real Madrid har både förlorat samt kryssat mot Celta de Vigo i år.

Håller något på att hända här och varför? Det är vanligt för toppspelare i den spanska ligan att engagera sig i utomstående aktiviteter såsom att festa mycket eller involvera lite för mycket i spel som Texas Hold ’Em och man undrar ju om dessa sidointressen tar för mycket fokus har börjat påverka spelarnas prestationer på fotbollsplanen.

Nja, men skämtåsido så är nog mycket av denna text önsketänkande. Det är förvisso tydligt att både Barcelona och Real Madrid har haft en varsin svacka på senaste tiden men detta är väl inte helt ovanligt, även tidigare år. Men vore det inte ganska trevligt om man för en gångs skull kunde börja följa även La Liga med samma nivå av spänning som man följer den alltid så ovissa Premier League? Det tycker iallafall jag och därför hoppas jag att dominansens tid för dessa klubbar snart når en början på ett slut, om ens möjligt.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.