bench-1031398_960_720

Att vara frilansare innebär att man ofta kan bestämma arbetstider själv, samt var man vill sitta och jobba. Frihet under ansvar kan vara skönt ibland. Är du en frilansare? Då kan detta vara intressant för dig.

Antalet frilansare bara ökar och ökar. I en ny undersökning listar de branscher som idag antäller flest frilansare. De största jobbmöjlighetera finns dock inte inom de områden som traditionellt förknippas med frilansare, som till exempel skrivande och grafisk design.

Det är datorer och IT som toppar listan. ”Vi ser definitivt en fortsatt dominans av datorer och IT samt mjukvaruutveckling, de är de kategorier som ligger högt i år, och funnits med i topp tio år efter år”, säger Brie Reynolds på Flexjobs, som genomfört undersökningen, och jobbar med att koppla ihop frilansare med arbetsgivare.

Vidare menar hon att man på topplaceringarna hittar branscher som vanligtvis inte förknippas med frilansare. En av de branscher som återfinns på listan är utbilding och undervisning. ”Utbildning och undervisning sticker för mig alltid ut som en kategori där folk inte förväntar sig att man kan frilansa”, säger Reynolds.

Nu är en bra tid att ge sig in i frilanssvängen. Marknaden växer, både på efterfråge- och utbudssidan. Undersökningar visar att tillväxten inom vissa områden är så stor som 150 procent per år. ”Det är verkligen en fantastisk tid att bli frilansare, och verkligen spännande eftersom affärslivet flyttar online vilket ökar företaens vilja att anställa frilansare”, säger Ryan Johnson på Upwork, en av Flexjobs konkurrenter.

Hela topplistan på de branscher som anställer flest frilansare:

1. Dator och IT
2. Administration
3. Revision och finans
4. Kundservice
5. Mjukvaruutveckling
6. Sjukvård och hälsa
7. Projektledning
8. Forskningsanalys
9. Skrivande
10. Utbildning och undervisning

Lista från VA

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.