breaking-news-8

Säga vad man vill om Amerikanska medier. De kan vara oerhört vinklade, ensidiga och extrema, men om det är något de kan är att sälja in en nyhet.

Jag var i Boston i våras när det var ”manhunt” efter Boston-bombarna, och tjenare vilken bra tv det var. Tydlig information om vad som hade hänt, intervjuer med vittnen, nedräkning till FBI:s presskonferens, nya videor på bombningarna regnade in, allt i en rasande fart! Det var VERKLIGEN som att kolla på en thriller. Och när de tillslut snärjde in Tamerlan och hans broder Dzhohkar, som senare körde över sin bror (detta blev MAJOR i tv här), intensifierades sändningarna likväl som sökningen. Man satt verkligen som på nålar när man såg det. Speciellt för oss, som just då befann sig 10-15 minuter från ”the scene” (Vi var inte i lockdown, men kunde inte riktigt ta oss någonstans, för allt annat var).

Och idag hände det igen. Typ.

Inte riktigt så stort som Bostonbombningarna, men det var en större dödsskjutning i D.C och direkt var alla nyhetsstationer där. BREAKING NEWS. Överallt. Och direkt sitter man som fastklistrad.

Även denna gång var förövaren på fri fot. Det ryktades, sa dom i studion, att han var skadad, men hade barrikaderat sig i Navy Yard. Och där var actionfilmen igång. På riktigt. Bara timmen efter händelsen fanns flera intervjuer med vittnen, som fortfarande i chock, berättar vad de har upplevt.

Animationer, klipp från helikoptrar och ”this just in” blandas med polisrapporter och uttalanden från Vita Huset. När tillslut ”the shooter” är död, läggs en bild upp på honom, där det stort står deceased.

Men det är inte slut här.

Nu fortsätter alla nyhetsstationer att beskriva I DETALJ hela händelseförloppet. Aaron’s (som mannen hette) hela historia med postdramatisk stress, psykiska problem och familjeförhållanden radas upp som teorier för orsaken till detta. Ingen vet. Men alla spekulerar.

Men är detta något bra?

Jag vet inte riktigt. Men en sak är säker, skulle SVT24 ha så här sexiga nyheter och låta ha större resurser på att sälja in nyheterna bättre, ja då skulle kanalen ha miljoner tittare, varje dag.

Läs min blogg här på BAWS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.