tidal

I går natt höll Tidal sin första stora presskonferens sen tjänsten köpts upp av Jay-Z. In på scenen kom världsstjärnorna på rad. Madonna, Beyonce, Rihanna, Kanye West, Nicki Minaj, Daft Punk, Usher, Arcade Fire och Chris Martin från Coldplay var bara några av de stjärnor som ställde upp sig på rad framför publiken.

Alicia Keys var först att ta till orda och hon underströk snabbt att Tidal blir ”den första stora globala musiktjänsten som ägs av artister”. Alla de stjärnor som kommit ut på scenen beskrevs nämligen som just detta, ägare. Det återstår att se hur detta ägande faktiskt fungerar i praktiken.

”Vi vill skapa en bättre tjänst och en bättre upplevelse för både fans och artister, det är vad vi lovar”, sa Keys. Trots att det var Jay-Z som för inte så länge sedan köpte Tidal för uppskattade 56 miljoner dollar var det hon som fick prata mest om den nya tjänsten.

Det finns redan uppgifter om att både Madonna och Kanye West ska lämna Spotify för att enbart finnas hos Tidal. Och även Taylor Swift, som lämnade Spotify för flera månader sedan, ska ha valt att hoppa på tåget. När Swift lämnade sågs det som ett hårt slag mot Spotify, och många undrade hur det svenska musikbolaget skulle hantera problemet. Nu har alltså problemet mångdubblats.

Enligt amerikansk media fick också hashtaggen #RIPspotify spridning i sociala medier under måndagen.

”Det här är vad alla ville ha och vad alla var rädda för”, sa Jay-Z. ”Om dessa artister kan sitta i ett rum tillsammans har spelets regler förändrats för alltid. Och det händer i dag.”

Tidigare har kritiken mot Spotify främst handlat om att tjänsten betalat ut ”för lite” till artisterna. Det återstår nu att se hur mycket mer Tidal kommer att erbjuda de artister som väljer att byta plattform.

Tidals premiumversion kostar 99 kronor per månad medan den såkallade HiFi-versionen, som utlovar förlustfri streaming, kostar 199 kronor per månad. Spotify Premium kostar 99 kronor i månaden. Den nya tjänstens lyxigaste abonnemang är alltså betydligt dyrare än Spotify.

Artikel från VA.SE

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.