gangstarr

Östkustduon Gang Starr minns man som rapparen Guru och producenten DJ Premier. Men från början startades gruppen i Boston av Guru och DJ 1,2 B-Down (Mike Dee) med en del olika producenter.

I slutet av 80-talet splittrades gruppen och den enda som var kvar var Guru. Han fick då kontakt med Houstonfödde DJ Premier som hoppade på och resten är historia.

momentSom gruppen Gang Starr släppte de 6 studioalbum exklusive 2 samlingsalbum mellan åren 1989-2006. Skivan vi idag highlightar är nr 5 i ordningen och enligt mig det bästa album de hann göra ihop som grupp, Moment of Truth.

1998 släpptes mästerverket som fått otaliga dansgolv att röra på sig till låtar som Above The Clouds, The Militia, You Know My Steez med flera. Och med gäster som Inspectah Deck, Scarface, M.O.P  med flera, känns detta albumet fullbordat.

Skivan har det där klassiska Gang Starr-soundet vi alla hiphopälskare känner till med lite jazziga, souliga och funkiga samplingar tillsammans med de där trummorna man bara måste gunga på huvudet till. DJ Premier måste nog vara en av de mest inflytelserika och vassaste producenterna på 90-talet och långt in på 00-talet. Han har jobbat med så ofantligt många olika stora artister så det är nästan lönlöst att nämna några, då den ena är bättre än den andra. Men tänk på en duktig rappare. Klar? DJ Premier har garanterat jobbat med honom eller henne.

Guru gör ett ofantligt bra jobb som rappare på Moment of Truth, och det riktigt lyser igenom hans texter och röst att han menar verklige allt han säger. Som duo kompletterar de verkligen varandra och det är nog en anledning till varför de blev så stora och omtyckta.

Guru gick tyvärr bort 2010 i en hjärtattack och han kommer för alltid vara saknad av en hel värld som vuxit upp med hans röst ur högtalarna.

Chrisitan säger: Klassisk 90-talshiphop när Östkusten levererade som mest fantastisk musik, och Gang Starr låg alltid i topp. En skiva alla borde höra minst 10 gånger om året och minnas den gyllene eran.

(”Moment of truth” är även en av BAWS Chefredaktörs absoluta favoritalbum. Reds anm.)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.