snus

Idag kunde man läsa stora rubriker i de flesta tidningar om att den nya tobakslagen kan göra att snushyllorna står tomma i maj, och att man gör bäst i att bunkra upp med snus ifall man inte vill vara utan. Behöver vi som älskar snus oroa oss? Vi reder ut vad som hänt och hur det ligger till.

Detta har hänt:

I början av april i år klubbade riksdagen igenom den nya tobakslagen, som är en anpassning till EU:s direktiv för tobaksvaror. Efter en remissrunda för lagens föreskrifter presenterade Folkhälsomyndigheten igår vad som kommer gälla: Om drygt tre veckor, 20 maj, måste snusförpackningarna vara uppdaterade med varningstexter liknande de som redan finns på cigarettförpackningar. Dessutom får dosorna inte ange hur mycket nikotin snuset innehåller.

Så vad händer?

Snusdosor med ouppdaterad märkning som finns i lager i butik den 20 maj får fortsätta säljas fram till och med 20 maj 2017. Men för tillverkarna – och i slutändan konsumenterna – hjälper det inte mycket då omsättningen är mycket stor, med över fem miljoner tillverkade dosor varje vecka, enligt Aftonbladet.

Men med lite framförhållning (dvs gå och köp en extra stock av ditt favoritsnus) borde det vara ganska lugnt.

Är politikerna dumma?

Ja det får man nog säga. Att tvinga snustillverkare att göra en omställning på tre veckor känns lite hårt. Men att det bedrivs en häxjakt på snuset är ju ingen nyhet, trots otaliga rapporter om att ciggen är mycket mycket farligare.

 

 

Nu hinner vi inte skriva mer, vi ska ut på stan och köpa upp alla Göteborgs Rapé vi kan hitta. Lycka till du också!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.