bit

Bitcoin har varit ett populärt ämne i media sedan hösten 2017. Världens största kryptovaluta har haft både upp- och nedgångar, och intresset för den ökar. Allt fler företag och tjänster på internet har accepterar den som betalmetod, och det finns till och med några fysiska butiker och restauranger som tar emot den.

Däremot är det inte enkelt att förstå hur bitcoin fungerar, hur man får tag i dem, och hur man förvarar dem – framför allt om man aldrig har hört talas om valutan innan. Låt oss reda ut de vanligaste frågetecknen för att göra det lättare förstår vad den ”nya” valutan innebär.

Hur få man tag i bitcoin?

Först och främst är det bra att reda ut exakt vad bitcoin är för något. Bitcoin är en digital valuta och den finns alltså inte i form av sedlar eller mynt. Bitcoin förvaras i en digital plånboksfil på en dator, och kan flyttas med hjälp av särskilda digitala nycklar.

Det finns flera olika sätt att förvärva valutan på. Dels kan man ta betalt med valuta när man säljer en vara eller tjänst, eller så kan man köpa bitcoin och handla på dess kursförändringar. Handel med kryptovalutan finns på ett antal olika marknader, bland annat på Chicagobörsen CBOE.

Var kan jag betala med bitcoin?

Även om kryptovalutan ännu inte har blivit ett betalmedel som används i vardagen, ökar antalet butiker och återförsäljare som accepterar den. Redan 2014 fanns det 21 000 butiker som accepterade betalsättet, varav storföretag som Expedia och Amazon var några av dem. I Sverige godtar exempelvis Webbhallen, Pizza24.se och Saturno AB valutan och det finns också fysiska butiker som godtar betalningen. I Stockholm och Göteborg finns också skönhetskliniker, frisersalonger samt restauranger och taxitjänster som tar emot valutan.

För att betala med bitcoin i butik kopplar man upp sin mobil mot den digitala plånboken, och skannar enkelt en QR-kod, och summan dras direkt.

Är det säkert att använda bitcoin?

Debatten om huruvida det är säkert att handla med bitcoin är delad, och det finns starka röster på både ja- och nej-sidan. En anledning till att några är negativa till valutan är för att den inte har en central utgivare, eller ”minner”. Det gör att det inte finns en aktör som har monopol på valutan eller kan påverka den, vilket även är en bra sak. Syftet med bitcoin var att den skulle bli en internationell valuta, som inte påverkades av växlingskurser och där transaktionerna kunde ske direkt över internet utan mellanhänder. Det finns däremot alltid risker med valutahandel, oavsett om det är med kryptovalutor eller de traditionella valutorna, och man måste själv väga fördelarna mot nackdelarna.

Bitcoin är, trots att valutan har funnits i omlopp på marknaden sedan 2009, fortfarande väldigt ny, och mycket av den negativa inställningen beror till stor del på okunskap, samt bristen på regler för hur man ska kontrollera handeln. Vad som däremot är tydligt är att intresset för bitcoin ökar, vilket in sin tur också gör att värdet, användandet och förståelsen ökar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.