world

På måndag den 18 juni inleds Sveriges VM-deltagande med en match mot Sydkorea. I grupp F hittar vi även motståndarna Mexiko, från CONCACAF, och de regerande världsmästarna Tyskland. Det kan bli en spännande utmaning, så vi är självklart nyfikna på hur de svenska chanserna egentligen ser ut.

Enligt aktuella VM-odds 2018 är oddsen för att ett land ska vinna grupp F följande:

  • Tyskland: 1.33
  • Mexiko: 6.00
  • Sverige: 7.00
  • Sydkorea: 23.00

Om oddsen talar sanning blir det alltså en jämn kamp mellan Sverige och Mexiko i strävan att nå gruppens andraplats.


 

Låt oss kika på tidigare VM-resultat mot CONCACAF-nationerna.

  1. Kuba

Sveriges första match mot en CONCACAF-nation gick av stapeln under VM 1938. Då deltog nämligen Kuba i sitt första, och hittills enda, VM.

Tack vare det faktum att Österrike drog sig ur turneringen lyckades Sverige ta sig till kvartsfinal utan att spela en enda match. Kuba behövde däremot ta den traditionella vägen, och lyckades besegra Rumänien för att gå vidare och möta Sverige. Mötet mot Rumänien blev en riktig rysare. Vid ordinarie matchtids slut var ställningen nämligen 3 – 3, men kubanerna var aningens starkare och vann på straffar med 2 – 1.

Väl framme i kvartsfinal gick det inte lika bra för önationen. Sverige vann matchen med 8 – 0, bland annat tack vare varsitt hat trick från Harry Andersson och Gustav Wetterström. Den otroliga bedriften var spiken i kistan för våra centralamerikanska motståndare.

För Sveriges del tog turneringen slut en kort tid senare, när Ungern slog ut oss i semifinalen. Bronsmatchen mot Brasilien gick inte heller så bra, och svenskarna fick nöja sig med en fjärdeplats.

  1. Mexiko

För första gången någonsin fick Sverige år 1958 stå värd för VM. I gruppspelet fick vi möta samma land som väntar oss även i år: Mexiko.

Sverige började starkt, och redan i öppningsmatchen mot Mexiko lyckades Agne Simonsson och Nils Liedholm säkra en vinst med 3 – 0. Fortsatta vinster mot Ungern respektive Wales gjorde att Sverige hamnade etta i sin grupp.

Resten av turneringen gick också bra, och till sist tog Sverige hem 1958 års silver. Om vi lyckas besegra Mexiko även i år kanske vi till och med kan gå steget längre och satsa på guld?

  1. Costa Rica

När svenskarna stod inför Costa Rica i VM 1990 hade de förluster mot såväl Brasilien som Schweiz i bagaget. Ändå fanns ett visst hopp om att gå vidare, förutsatt att Sverige lyckades vinna matchen och att Brasilien så småningom skulle slå ut Skottland.

Matchen började bra, och efter en halvtimme såg Johnny Ekström till att Sverige tog ledningen. Med en kvart kvar av matchen lyckades dock Costa Ricas lagkapten Roger Flores jämna ut ställningen, och i 87:e minuten satte den costaricanska inhopparen Hernán Medford det avgörande målet.

Resultatet blev förstås en svensk förlust, och därtill vårt sämsta VM-resultat någonsin mot en CONCACAF-nation.

  1. Trinidad och Tobago

Den svenska öppningsmatchen i VM 2006 gick av stapeln på Signal Iduna Park i tyska Dortmund. I Sveriges grupp fanns Trinidad och Tobago, Paraguay, och England. Förhoppningarna om vinst var höga.

Efter att vänsterbacken Avery John utvisades tvingadesTrinidad och Tobago att spela med tio män under andra halvlek. Trots detta lyckades Sverige inte göra mål, och slutresultatet blev 0 – 0.

Vid det här tillfället spelade många stora stjärnor i det blågula laget, till exempel Christian Wilhelmsson, Fredrik Ljungberg, Henke Larsson, och Zlatan Ibrahimović. De svenska fansen blev minst sagt besvikna när de talangfulla anfallarna inte lyckades hitta hela vägen fram till mål.

Mexiko 2018

Sveriges tidigare matcher mot CONCACAF-nationer har alltså resulterat i två vinster, en förlust, och ett oavgjort resultat. Därför tror vi att chanserna är goda inför vår match mot Mexiko. Efter tolv mål och bara två misslyckanden är målskillnaden otroliga 10+.

Om svenskarna kan leva upp till förväntningarna och besegra Mexiko finns det en risk att vi tvingas möta Brasilien i åttondelsfinal. Det vore det perfekta tillfället att hämnas för det faktum att de besegrade oss i finalen 1958.

Hur tror du att Sverige kommer stå sig i grupp F? Berätta gärna vad du tror!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.