fot

Sveriges högsta fotbollsliga, Allsvenskan, följer säsongssystemet vår-höst. Det gör däremot inte flera av de resterande ligorna i Europa och övriga världen. Men inte sörjer svenska fotbollsfans för det, de kan nämligen följa fotboll året runt.

I Sverige har intresset för den internationella fotbollen ökat, och det gäller inte bara toppligor som t.ex. La Liga, Premier League och Ligue 1. Även de grekiska och kroatiska fotbollsligorna lockar så mycket att SVT har köpt in rättigheterna för att kunna sända fler fotbollsderbyn från världens alla hörn.
Satsningen välkomnas av både fans och bettare. Om fotboll spelas, har William Hill hundratals marknader att välja mellan i alla matcher, och vad är bättre än att man samtidigt kan följa matcherna?

Så, vilken liga är egentligen den populäraste och kan det vara dags för de spanska lagen att kliva åt sidan när det handla om vinststriden i Champions League?

cl
Är det dags för ett brittiskt lag att vinna Champions League?

Dags för ett engelskt lag att vinna Champions League?

De senaste åren har titelkriget stått mellan spanska och tyska topplag. Förra året vann Real Madrid Champions League-titeln, sin 11:e sedan starten 1955. Men experter, och framför allt brittiska experter, går nu i tankarna om att det är dags för ett brittiskt lag att ta Europatiteln. Sist ett brittiskt lag vann var säsongen 2011/2012. Då vann Chelsea storslaget mot Bayern-München med 4–3 efter straffar på det tyskalagets hemmaarena Allianz Arena i München.

Sedan 1992 har brittiska lag bara lyckats vinna 4 titlar, vilket är ett stort bakslag sedan storhetstiden på 80-talet då mästerskapet kallades Europacupen. Den här säsongen kan det däremot vara dags för ett brittiskt lag att ta sig till toppen. Både Arsenal, Tottenham, Manchester City och Leicester City har presterat bra, även om olika bra. Hoppet låg från början hos Manchester City, men efter motgångar och utspel från både tränare och spelare verkar det nu som att det är Leicester City man ska se på med hoppfulla ögon.

Arsenal är ett av lagen som tros kunna ta hem pokalen
Arsenal är ett av lagen som tros kunna ta hem pokalen

Blir La Liga årets liga igen?

Varje år utses årets bästa fotbollsliga och det är spanska La Liga som har vunnit utnämningen 6 år i rad. Bedömningen görs bland annat efter ligornas statistik för flest mål, flest chanser och spelarnas prestationer under både nationella och internationella matcher. Utnämningen har gjorts sedan 1991 och det har inte skett några större förändringar i toppen. Spanska La Liga, italienska Serie A, franska Ligue 1, tyska Bundesliga och brittiska Premier League har de senaste 25 åren cirkulerat mellan första till femteplatsen. Däremot var det annorlunda 2015. Premier League hamnade på en sjunde plats och fick lämna rum för argentinska Primera División och brasilianska Série A.

Tyvärr kom inte Allsvenskan med på topplaceringarna utan fick nöja sig med en 39:e plats. Bättre gick det för Danmarks högsta fotbollsliga som landade på en 34:e plats. Det återstå nu att se vilken liga som utnämns som 2016 bästa. Resultat brukar tillkännages i början av det nya året.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.