king

De bästa speldokumentärerna just nu

Det är få marknader som har genomgått en så stor utveckling över de senaste decennierna som spelindustrin. De totala intäkterna för 2015 steg med över 5 % mot föregående år till den jättelika summan 23.5 miljarder USD och det bara i USA. Det senaste årtiondet har det producerats många dokumentärer som fångar den explosiva expansionen av spelindustrin som utan tvivel är värda att se oavsett om du är en professionell spelare eller om du bara spelar lite då och då.

Iconic: The King of Kong

En av de mest ikoniska speldokumentärerna på marknaden är The King of Kong: A Fistful of Quarters (2007) som riktar in sig på ett av de mest populära arkadspelen från 1981, Nintendos Donkey Kong. I dokumentärfilmen får vi följa Steve Wiebe från Seattle som är på jakt efter att sätta världens högsta poängrekord i spelet. Den dåvarande rekordhållaren och tv-spelsundret Billy Mitchell som sitter inne på en perfekt poängställning i Pac-Man porträtteras i dokumentären som en alltför självsäker hämnare som är villig att göra vad som helst för att bibehålla eller höja sina rekordpoäng. Så småningom slår Wiebe rekordet men oturligt nog för honom så slås rekordet igen efter filmandet av dokumentären och det nya rekordet närmar sig den teoretiska maximala poängen. Likväl fascinerande!

Dokumentären ger en intressant inblick i grunden av den moderna eran av tv-spel, då rekorden lämnats över till organisationer som spårade den högsta poängen för de mest populära spelen. Kontrasten mellan den involverade tekniken och den relativa enkelheten av spelen jämfört med dagens spelmiljö är intressant, då denna tävlingsanda visar några första hintar av hur vi med tiden får e-sportsturneringar där hela arenor fylls upp inför tävlingar i spel som till exempel League of Legends från Riot Games.

Titta på dokumentären i sin helhet nedan:

Historic: Rise of the Video Game och Frag

För en mer generell överblick av tv-spelets historia förser Discovery Channel oss med en utmärkt sammanfattning både för lekmän och fans i den fem avsnitt långa dokumentärserien Rise of the Video Game (2007). I dokumentärinnehållets anda är avsnitten numrerade som levlar och täcker nästan varje aspekt av industrin. Tv-spelets historia, utveckling och marknadsföring diskuteras mer i detalj.

En mer nutida granskning av spelvärlden kan ses i dokumentären Frag – The Movie (2008). Filmen lyckas på ett exakt sätt fånga världen som professionella spelare lever i med alla dess upp- och nergångar och de otroligt långa träningspass som den även involverar. Filmen avslöjar ganska snabbt illusionen om att tjäna pengar på sitt spelande är ett slappt liv. När filmskaparna följer en handfull professionella spelare uppenbaras de enorma uppoffringar som spelarna tvingas göra, deras gräl med familj och vänner och tillfälliga finansiella problem. Experter inom industrin lägger också fram sina åsikter. Då många av dessa tv-spelstalanger är rätt så unga, är de benägna att begå misstag när det gäller sin ekonomi, hanterande av sponsorskap och givetvis det kändisskap som kommer av att vara en av de bästa spelarna i världen.

Titta på dokumentären i sin helhet nedan:

Bingo! The documentary

I denna dokumentär tillägnad bingo som spelform täcker filmskaparen John Jeffcoat det mesta som rör bingospelandet på ett älskvärt och ofta oväntat sätt och det är med humor och värme som bingospelarna porträtteras på ett rörande sätt.

Filmen porträtterar bingospelarna perfekt, deras liv och glädjen i att spela bingo.

Då dokumentären gjordes spelade man bingo i sin lokala bingohall men idag är det enkelt att spela bingo på nätet med pengar.

Titta på trailern för Bingo! The documentary nedan:

En ny generation av spelare

I och med sociala medier och dess utveckling växer det fram en ny generation av tv-spelare. Spelare som har Youtube som en självklar del i sin vardag vilket gör det vanligare och lättare att dela och sprida sitt spelande och sina åsikter. Detta är precis vad svenska Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har gjort och det med succé. Pewdiepie är en Youtubekanal som drivs av göteborgaren Felix Kjellberg där man kan följa honom spela spel och samtidigt på ett väldigt underhållande sätt kommentera vad som händer under spelets gång. Pewdiepie har blivit en framgångssaga utan dess like och Kjellberg ska nu få sin egen serie som kommer sändas på Youtubes nya satsning Youtube Red. Google-ägda Youtube hoppas att kunna konkurrera med betaltjänster som Netflix med sin nya satsning och månadsavgiften för Youtube Red kommer att ligga på 9,99 USD. Felix Kjellberg kommer att följas av ett kamerateam i den nya serien Scare Pewdiepie samtidigt som han utforskar skräckspelens skrämmande världar.

Oavsett om du är ett spelproffs som deltar i internationella turneringar eller amatör så finns det en speldokumentär som passar just dig. Utvecklingen som spelindustrin genomgått över de senaste årtiondena har varit så betydelsefull att vem som helst borde veta åtminstone någonting om tv och datorspel. Lyckligtvis upptäcker filmskapare världen över just det behovet och utvecklar en hel hög intressanta filmer. För att inte tala om hur underhållande de är! I en värld med tävlingsinriktade e-sporter där tusentals människor live följer andra människor spela spel online så kan det väl inte vara annat än rimligt att lära sig lite om spelen och deras historia också, inte sant?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.