perfektskagg
Runt Charles Darwins haka, över Fidel Castros romfuktiga cigarrkinder och slutligen längs Errol Flynns kjoltygs-charmerande överläpp. Skägget och mustaschen slingrar sig genom historien som en enda hårbeväxt röd tråd som är nästintill omöjlig att spåra. För den religiöst lagde kan man tänka sig att Adam behagade den allsmäktige till så hög grad att han blev belönad med ett skägg. 
Själv väljer jag att tro att evolutionen behandlade människan så tacksamt att mannen fick skägget och kvinnan fick två bröst. Både bröst och skägg kan vara obekvämt och till viss del jobbigt. Men de två sekundära könskaraktärerna har i alla tider attraherat och fascinerat människor. Precis som ett par platta bröst kan en renrakad haka var tilldragande.
 Det viktiga är egentligen inte vad du bär utan snarare hur du bär det. 
En underbar gåva som denna kan vi inte bara ödsla bort, genom att låta den växa fritt för att sedan kunna hoppa runt bland diverse loppmarknader på Södermalm med skägget fullt av skummet från något mikrobryggeri-öl som ingen har hört talas om.

Du kanske inte bryr dig just då, men när du står där på din drömklubb nere på Ibiza och potentiella älskare för natten flockas omkring dina välgroomade vänner står du högst antagligen där tomhänt, ty när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked. skagg1

Ett välvårdat skägg kan alltså få dig i säng och ge dig respekt i de fina salongerna, som om inte det skulle vara nog skriver kunskapens källa, nämligen Wikipedia, så här om skägget: ”Genom historien har manliga bärare av skägg tillskrivits egenskaper som vishet, virilitet och hög status eller att bäraren har en lite kufisk och excentrisk läggning.”Nu kanske du som läsare tänker att du har fått höra allt det goda med skägget, att det rimligtvis inte finns något som kan bli bättre, men då trodde du fel. Skägget är också svaret på många samhälleliga problem. Så som klasskillnad, som i Sverige verkar växa för varje dag som går.
 Och där har vi det igen, 
hur stora de samhälleliga sprickorna än blir kommer män på båda sidor att kunna bära ett ståtligt skägg. 
Steve Jobs hade skägg och Carl Philip Edmund Bertil Bernadotte bär ofta en presentabel krans runt hakan. Även trubaduren Lasse på Fridhemsplan, som lirar gura för att finansiera sina heroinvanor, bär ett ståtligt skägg.

Skägget är alltså det som binder män med olika ursprung, hudfärg, sexualitet, handikapp och ekonomiska tillgångar samman. Som UNICEF, fast bättre. Jag tycker personligen att man borde göra en uppdatering av det gamla testamentet där man lägger till ett elfte budord som lyder ”Du skall omhänderta och älska ditt skägg så som din nästa”.

Så kontentan, kvintessensen, sensmoralen och summan av kardemumman är alltså,
 ta vara på ditt skägg. Gubben där uppe har givit oss en fantastisk planet som vi totalförstör på alla möjliga sätt. Han har även placerat oss alla underbara människor på denna härliga boll. Men är vi tacksamma för det? Nej, inte alls, vi för krig världen över, dygnet runt och avrättar jämbördiga. Så det minsta vi kan göra är att ta hand om en av dessa ovärderliga gåvor, nämligen håret runt hakan, det spelar ingen roll hur mycket eller lite du har för solen lyser även på en liten stuga. Det viktiga är att vårda det, visa upp det, stoltsera med det och framförallt, älska det.

Tack.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.