kalv

(Räven (eller vad det nu är) på bilden ovan är INTE med på listan)

Har ni precis som vi också undrat vilka djur som dödar flest människor varje år?  Så klart. Vi googlade och kom över en intressant lista som givetvis kommer göra din måndag lite bättre. Varsågoda.

Manet

Antal dödsfall varje år: 50 – 100

Brännmaneter finns i alla världens hav och varje år beräknas cirka 150 miljoner människor bli ”brända”. När brännmaneter bränns skjuter de in tusentals små giftpilar (nässelceller) i sitt offer, som ofta upplever en mycket obehagligt smärta. Ett fåtal manetarter är så giftiga att de kan ge offret en allergisk chock som i värsta fall kan leda till döden genom hjärtstillestånd. Bilden visar den farligaste och dödligaste av alla maneter, kubmaneten (box jellyfish på engelska), som främst lever i Indiska oceanen och Stilla havet. Kubmaneter är svåra att se och skiljer sig från många andra maneter genom att de faktiskt jagar sitt byte i stället för att bara driva omkring. Dock jagar de inte människor, men det hindrar inte snorklande turister från att av misstag komma för nära dess brännande trådar. Bara i Fillipinerna uppskattas 20 till 40 människor dö varje år efter att ha blivit brända av boxmaneter. I hela världen uppskattas 50 till 100 människor dö på grund av maneter varje år, vilket gör maneten till världens farligaste vattenlevande djur.

 

Tiger

Antal dödsfall varje år: 50 – 25

Tigrar lever i Asien och är det kattdjur som genom historien har dödat flest människor. Tigerattacker blev särskilt frekventa i områden där stora tigerpopulationer fick kriga med en snabbt växande människobefolkning, och bara i Indien uppskattas mellan 15 000 och 20 000 personer ha dött på grund av tigrar under hela 1900-talet . Idag finns det bara mellan 3 000 och 5 000 tigrar kvar i världen, så konfrontationerna med människor har minskat drastiskt. Dock är tigrar fortfarande farliga många bybor, särskilt i det stora floddeltat och världsarvet Sundarbans i Indien och Bangladesh, där majoriteten av alla dödsfall sker. Här har den bengaliska tigern (bilden) blivit mer och mer undanträngd av människan, och orsakerna till angreppen är främst revirvaktande och brist på bytesdjur. Osäkerheten på hur många som omkommer i tigerattacker är stor, och det är mycket möjligt att tigrar dödar fler människor varje år i världen än vad lejon gör.

 

Lejon

Antal dödsfall varje år: 100 – 300

Lejon finns i Afrika och Indien och är utpräglade rovdjur som har många större däggdjur på sin meny. Ibland händer det att de går efter människor, och det finns flera sanna historier om människoätande lejon som terroriserat byar och rälsarbetare. Dock är de flesta lejon som angriper människor antingen utsvultna, gamla eller sjuka. Den vanligaste orsaken till lejonattacker tros vara brist på bytesdjur i människodominerade områden, men även tandvärk kan få ett lejon att välja en lättuggad människa framför en seg antilop. Värst drabbat av människoätande lejon är Tanzania, där ungefär 50 till 70 människor dödas varje år.

 

Flodhäst

Antal dödsfall varje år: 100 – 300

Flodhästar lever på södra halvan av Afrika och är till naturen väldigt aggressiva djur. De angriper alla som inkräktar på deras revir (vilket ofta är krokodiler) och de är särskilt farliga om de har ungar. Flodhästar attackerar även människor, både i båtar och på land, och de kan göra det utan att ens ha blivit provocerade. Exakt hur många som dödas varje år är svårt att veta eftersom de människor som kommer i kontakt med flodhästar ofta lever långt från civilisationen. Flodhästen tävlar med lejonet om att vara Afrikas farligaste djur.

 

Bi / Geting

Antal dödsfall varje år: 400 – 600

Bin och getingar är två insektsfamiljer som tillhör samma ordning (steklar) och de får därför dela på samma plats på topplistan. De kan också vara svåra att skilja åt och många som blir stuckna vet inte om de blivit det av ett bi eller en geting. Bin och getingar spelar en livsviktig roll för växters pollinering och är egentligen ganska fredliga djur. De går dock till anfall om de känner sig trängda eller om man kommer för nära deras bon, och de är särskilt farliga för människor som är överallergiska mot deras gift. I Sverige är 1 % av befolkningen allergiska mot getingar (bilden), och i genomsnitt dör en människa av getingstick varje år. I USA är bin och getingar de vilda djur som dödar flest människor varje år (50 till 75 dödsfall), om man bortser från de cirka 200 människor som omkommer i bilkrockar med hjortdjur.

 

Elefant

Antal dödsfall varje år: 400 – 600

Elefanter är kända för att ha dåligt humör och för att kunna gå till attack helt utan förvarning. De kan ibland ha ett beteende som närmast kan beskrivas som hämndlystet, och det finns exempel på när elefanter plötsligt har attackerat och dödat djurskötare som de haft i ett tiotal år. Elefanter är vegetarianer och behöver inte jaga djur för föda, men attacker mot människor har ökat på senare år, vilket troligtvis beror på att de trängts undan till mindre och mindre levnadsområden. I Indien angrips byar regelbundet av arga hanelefanter – till exempel dödades 300 människor i den indiska delstaten Jharkhand mellan år 2000 och 2004. I hela världens uppskattas 400 till 600 människor dödas av elefanter varje år, vilket gör elefanten till världens farligaste däggdjur.

 

Krokodil

Antal dödsfall varje år: 800 – 2 000

De största arterna av krokodiler är väldigt farliga för människor och bland de få djur i världen som ser människan som ett byte. Den exakta siffran på hur många som dödas av krokodiler varje år är svår att veta eftersom de flesta områden där människor kommer i kontakt med krokodiler är svårtillgängliga, fattiga eller ligger i oroliga länder. De värst drabbade områderna tros vara New Guinea, Borneo och Salomonöarna där flera hundra dödsfall rapporteras varje år, främst på grund av saltvattenkrokodilen (bilden). Saltvattenkrokodilen är väldens största krokodil, och tillsammans med den något mindre nilkrokodilen i Afrika är den ansvarig för majoriteten av alla dödsfall i världen.

 

Skorpion

Antal dödsfall varje år: 1 000 – 5 000

Skorpionen är med sin respektingivande gadd ett av världens mest skräckinjagande djur. Av sammanlagt över 1 700 skorpionarter har cirka 25 arter ett gift starkt nog att döda en människa. Ungefär 95 % av alla skorpionstick resulterar bara i sveda och värk, medan resterande 5 % kräver läkarvård och kan få värre följder. Skorpioner lever ofta nära människor i tropiska eller torra, undervecklade länder. De riskerar därför att bli trampade på, eller på andra sätt trängda, och man uppskattar att uppemot 5 000 människor omkommer varje år efter att ha blivit stuckna av skorpioner. Värst drabbat av farliga skorpioner är Mexiko med uppemot 1 000 dödsfall per år. Bilden visar en Leiurus quinquestriatus, eller ”dödsskorpion” (”deathstalker”) som den också kallas. Dödsskorpionen finns i Nordafrika och Mellanöstern och anses vara världens giftigaste skorpion.

 

Orm

Antal dödsfall varje år: 20 000 – 125 000

Man uppskattar att runt 5,5 miljoner människor blir bitna av ormar varje år, och av dem omkommer mellan 20 000 och 125 000 människor. Ormbett resulterar desutom ofta i att kroppsdelar måste amputeras, och man räknar med att cirka 400 000 ormbettsrelaterade amputationer utförs varje år i världen. I det glesbefolkade Australien finns några av världens farligaste och giftigaste ormar, men de orsakar färre än två dödsfall per år i genomsnitt. I det kraftigt överbefolkade Indien däremot sker enligt vissa källor uppåt 50 000 dödsfall varje år på grund av ormbett. Bilden visar en indisk kobra, även kallad glasögonorm. Den indiska kobran är en av de fyra ormar som orsakar majoriteten av alla dödsfall i Indien (de tre andra är sandrasselhuggorm, Russells huggorm och vanlig krait). Ormar är i allmänhet skygga och anfaller nästan bara om de känner sig hotade. Den vanligaste orsaken till att människor blir bitna av ormar är att de råkar kliva på dem. Ormen är världens farligaste djur om man inte räknar med de sexbenta sjukdomsspridarna nedan.

 

Sjukdomsspridande insekter

Antal dödsfall varje år: 700 000 – 3 000 000

Det finns över en miljon olika arter av insekter i världen, och många av dem gillar att bitas. Bara ett fåtal insekter kan döda direkt genom gift (exempelvis spindlar, bin och skorpioner), men det finns flera arter som kan döda indirekt genom att sprida livsfarliga sjukdomar.
Myggan (bilden) är det djur som överlägset orsakar flest människors död varje år. De farligaste myggorna är de som tillhör familjen stickmyggor (mosquitoes på engelska). Stickmyggor finns i Sverige och är en plåga i områden som exempelvis Nedre Dalälven. Dock kan vi svenskar skatta oss lyckliga över att stickmyggorna i Sverige inte bär på de virus och parasiter som stickmyggorna i världens tropiska områden gör. Till exempel sprids malariaparasitenmed stickmyggor, och varje år insjuknar runt 250 miljoner människor i malaria, varav 600 000 till 1,3 miljoner dör (den exakta siffran är osäker, vissa källor uppger uppemot tre miljoner dödsfall). Stickmyggorna är också bärare av de virus som orsakar sjukdomarna denguefebern och gula febern. Varje år smittas 50 till 100 miljoner av denguefebern (varav 12 500 till 25 000 dör) och 200 000 får gula febern (varav 30 000 dör). Med så många dödsoffer varje år, varav de flesta är barn i Afrika, kan man med god grund säga att myggan är världens farligaste djur.
I Afrika finns också tsetseflugan som sprider parasitsjukdomen afrikansk sömnsjuka (trypanosomiasis). Sömnsjukan har en tendens att återkomma i epidemier och har i vissa perioder och områden dödat fler människor än AIDS. Idag är sjukdomen på nedgång, men åtminstone 10 000 människor dör av den varje år.
Den blodsugande skinnbaggen Triatominae, ofta kallad ”kissing bug”, sprider parasitsjukdomen Chagas sjukdom som varje år dödar mellan 10 000 och 20 000 människor, främst i Sydamerika.
Fästingar sprider flera olika sjukdomar, varav de två vanligaste är bakteriesjukdomen borrelia och virussjukdomen TBE. Borrelia dödar bara i undantagsfall, men är en segdragen och svårbehandlad sjukdom med många olika symptom. TBE finns i Europa och Asien och dödar minst 1 000 människor varje år.
Pest är en bakteriesjukdom som kan spridas från råttor via människolöss. Även om pest tack och lov är mycket ovanligare idag än på medeltiden, då den dödade cirka 75 miljoner människor världen över, så dör ändå ett par hundra i sjukdomen varje år. Människolöss sprider också bakteriesjukdomen tyfus som dödar runt 20 000 människor varje år.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.