Chamonix i februar

Ibland kan det upplevas som omöjligt att få pengarna att räcka till årets kompisresa till riksgränsen eller till syrrans 30-årspresent. Men Sparappen Dreams gör det enkelt att få råd med grejerna du vill göra. Slå på tjuven, autopiloten eller härmapan och låt appen komma ihåg att spara åt dig.

Att man kan spara stora summor pengar på att till exempel sluta röka eller snusa är för många självklart. Att andra små, men regelbundna, utgifter bygger upp till att bli en ordentlig summa är däremot ofta inte lika lätt att greppa. Låter man bli att köpa cafékaffe tre gånger per vecka sparar man nästan 5000 kronor per år, tar man med matlåda hemifrån i stort sett varje arbetsdag har man efter ett år sparat nästan 12000 kronor och tar man bussen istället för bilen dagligen till jobbet eller skolan har man efter ett år sparat ofattbara 45000 kronor. Det är dock svårt att motivera sig till att spara, men det behöver inte vara så. Ibland räcker det faktiskt med att trycka på en knapp; för att sedan låta en app som Dreams göra jobbet åt en.

 — Bankerna har fokuserat på att sparande ska vara förnuftigt. Vi tycker att du ska fokusera på det du tycker är kul istället, och har gjort en tjänst som är så enkel att den hjälper dig glömma bort att du sparar, säger Johan Hemminger, en av Dreams grundare.

Appen Dreams gör det enkelt att dagligen spara dessa pengar. Där skapar man ett sparmål, till exempel “Resa till Sälen” och sedan erbjuds användaren att ställa in automatiska överföringar av mindre summor, alternativt manuellt spara “en kopp kaffe” eller “en utelunch” varje gång man väljer att ta med matlåda och termoskaffe. Vill man slippa risken att glömma bort att spara pengarna, finns automatiska sparhacks som gör jobbet åt en. Triggern “Tjuven” kan till exempel ställas in så att den stjäl en hemlig summa mellan 1-200 kronor från ditt lönekonto, en gång i veckan på en hemlig dag. Där krävs inte ens ett knapptryck. Allt sparande genom Dreamsappen hamnar på ett konto på Ålandsbanken, men den som sparar använder sig bara av appen; från start till uttag av pengar.

Självklart finns det fall där människor inte kan spara en enda krona per dag, men i majoriteten av fallen där människor inte tror att de har råd att spara så handlar det om en missuppfattning kring vad sparande egentligen innebär. Sparar man lite, men ofta, blir det lättare att inte känna av att pengarna försvinner från plånboken. Om man är ekonomiskt smart och tar med matlåda eller kaffetermos till jobbet, kan man utmana sig själv att spara pengarna varje gång det händer. I vanliga fall kanske man klappar sig själv på axeln för att man var duktig och tog med matlåda, men spenderar sedan de pengarna på något oviktigt.

Har man framförhållning och viljan att välja bort de snabba belöningarna, som ofta sker i form av impulsköp av allt från kaffe till en ny tröja, för att istället spara de pengarna; ja då kanske inte kompisresan till Sälen är så himla långt bort ändå.

— Det handlar inte om att vara snål, utan om att vara smart, säger Johan Hemminger.

SE MER HÄR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.