epso

På spelhobbyförbundet Sveroks årliga Riksmöte i helgen fattades det enhälliga beslutet att skapa ett syskonförbund, Svenska e-sportförbundet, som helt fokuserar på e-sport, och vars mål är att bli en del av Riksidrottsförbundet. 101 ombud samlades i tre dagar i Katrineholm och utformade tillsammans framtiden för spelhobbyn och många ungas fritid i Sverige.

– Det här beslutet är ett tydligt mandat från våra medlemmar som signalerar hur viktigt det här är. E-sport är idrott och tillsammans med andra aktörer har vi nu chansen att på riktigt utveckla e-sporten, säger Alexander Hallberg, förbundsordförande i Sverok.

Med 101 000 medlemmar i förbundet, varav 70 % sysslar datorspel och e-sport, är detta en fråga som kommer att beröra många unga i Sverige. Det långsiktiga målet är ett medlemskap i Riksidrottsförbundet för e-sporten, en utveckling som även flera e-sportinstanser och kända e-sportprofiler har debatterat för, nu senast Emil “HeatoN” Christensen, aktuell i Mästarnas Mästare som e-sportrepresentant.

– Jag tror att det finns en stor möjlighet för e-sporten här och att samhället mognat för det här de senaste åren. Det viktiga blir nu att lyssna på e-sportcommunityt så att de inte känner sig exkluderade. Det blir också viktigt att få Riksidrottsförbundet att förstå vilken otrolig möjlighet det här för dem att engagera nya människor och nå nya målgrupper, säger Rickard Nordin, riksdagsledamot (C) och gäst på Riksmötet.

Under mötet har även beslut som rör ungas organisering, östasiatisk populärkultur och wrestling behandlats. Det beslutades också om en ny likabehandlingsplan, för att fortsätta ligga i framkant för att vara ett inkluderande och tryggt förbund för alla unga.

Riksmötet gav fortsatt förtroende till Alexander Hallberg som förbundsordförande, Cecilia Hällstrand som vice förbundsordförande och Tjarls Metzmaa som förbundssekreterare. Styrelsens ledamöter inför det nya året består av Alexandra Hjortswang, Anna Erlandsson, Sam Schönbeck, Elisabeth “Jenna” Yeung, Sebastian Krantz och Albin Westermark.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.