epso

2017 är e-sportens år och detta markeras med att Svenska e-sportförbundet nu har skickat in sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet (RF). I och med ett medlemskap får e-sporten ett fullt erkännande som idrott. Det skapar förutsättningarna för att enhetligt diskutera och arbeta med organiserad tävlan, internationell representation samt utbildnings- och hälsofrågor.

E-sportträning på Spelens Hus i Malmö. Foto: Malin Huusmann

– Jag ser fram mot 2017 som e-sportens år! Vi har kämpat länge för att nå denna punkt och nu är vi här där e-sporten är enorm och en viktig spelare i samhället. Att medlemmarna i Riksidrottsförbundet godkänner oss i maj blir kronan på verket, säger Emil “HeatoN” Christensen, e-sportlegend och debattör.

Svenska e-sportförbundet, som startades under hösten 2016, har nu skickat in sin ansökan för att bli en del av Riksidrottsförbundet (RF). Med 35 föreningar och 2246 medlemmar var intresset för förbundet rekordstort efter starten i november. Nu kommer ansökan att behandlas av RF och sedan kommer deras medlemsorganisationer att rösta om att bevilja inträde för e-sporten på årsmötet i maj. Vid ett medlemskap skulle e-sport troligen räknas som en precisionsidrott, som till exempel skytte eller dart.

Svenska e-sportförbundets fokus kommer bland annat vara att bygga upp ett system för tävlan som påminner om den traditionella idrotten. Det skulle innebära en tydligare väg för amatörer att arbeta sig upp till en etablerad nivå. Utöver det kommer förbundet representera Sverige internationellt, arbeta med beteenden och attityder samt driva utbildnings-, utvecklings- och hälsofrågor inom e-sportens område. Som erkänd idrott kommer olika insatser för ökad fysisk aktivitet lättare genomsyra alla nivåer av svensk e-sport och därmed leda till en ökad rörelse bland utövarna.

– När RF godkänner oss i maj kommer det direkt ge oss ett erkännande. På lång sikt kommer det ge en möjlighet att arbeta med det som blivit åsidosatt länge, som att på riktigt få igång organiserad fysisk aktivitet kopplad till e-sporten. Det skulle vara en viktig insats för folkhälsan, säger Alexander Hallberg, ordförande för Svenska e-sportförbundet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.