nike

Ursprungligen introducerad 1986 som en maratonsko, var den snörningslösa Nike Air Sock Racer otvivelaktigt före sin tid och banade väg för flera Nike-innovationer som skulle komma att ha stor betydelse på sportvärlden, inte bara inom löpning.

Dess fyravägsvävda stretch, elastiska ovandel i mesh och med två spännen för support, förebådade utvecklingen av Nike Flyknit, medan dess formbara passform ledde till skapandet av Nike Free. Med tanke på den typiska nylonen, mockan och gummit som användes på den tidens skor, var modellen väldigt konstigt … men på ett bra sätt.

Inga eftergifter har gjorts när det kommer till komfort eller prestanda. Bruce Kilgore, designer, kombinerade en skum-sula av polyuretan med en fullängds Nike air mittensula. Han gav även skon en stark färgställning, svart och tour gul, och när modellen parades samman med en lika stark reklamannons fick den ytterligare kulturell betydelse. Annonser innehöll slagkraftiga copys som löd ”Still Crazy After All These Years” och konsumenter mottog reklam i form av svarta och gula ”Bee Socks” och t-shirts där en Sock Racer förvandlas till en löpare.

År 2014 lanserades en HTM-version av skon, som en del av ”Genealogy of Free” vilket befäste Sock Racker som en föregångare till Nike Free teknologin.

Idag lyfter Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit fram innovationerna från originalet till nutiden. Ovandelen har tilldelats Nike Flyknit för första gången, vilket erbjuder ökad andningsförmåga, förbättrad passform och en förbluffande kapacitet att ta olika färg. Skon upprätthåller originalspännet med något tjockare remmar – en som hindrar bäraren att glida för långt fram i skon och den andra som stöd för mitten- och sidoparti – och kragens linjära mönster hämtar inspiration från Nike Flyknit Racer. Den lättare Nike Ultra-sulan inkluderar dual-density skum, ett räfflat mönster som hänvisar till konstruktionen av Nike Free och inkapslad luft i hälen.

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit finns i både dam- och herrmodell. Skon finns tillgänglig den 27 april på Nike+ SNKRS, nike.com och hos utvalda återförsäljare. Priset ligger på 1300kr.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.