elit

Söndag 07.00:

Folksamlingarna börjar hopa sig utanför Solvalla, vissa har haft en lång natt och vissa har haft en god natts sömn, men dom förväntansfulla tonerna är likadana hos alla.

Vem vinner Elitloppet? Vem vinner Monteeliten? Vem vinner Kallblodens Elitkamp?

Frågorna är många och svaren är ännu fler.. Jag träffar på Fredrik och Lars-Erik, två män i 45 årsåldern som har bilat hela natten ända vägen ifrån Hudiksvall, och som har varit på Elitloppet tillsammans ända sedan 1994 då Copiad vann tillsammans med den glada värmlänningen Erik Berglöf.

– Det var min farbror som tog med oss för första gången, och sedan dess har vi gjort detta till en tradition, man möter människor med samma intresse och samma förväntningar så det är alltid en bra Söndag vi får sista helgen i Maj.

– I år tror vi att det är dags för Nuncio efter förra årets häftiga insats i finalen, samtidigt ska det bli intressant att se vad Åke Svanstedt och Resolve kan uträtta säger dom båda vännerna som fortsätter att hälsa på flera bekanta ansikten i folksamlingen utanför Solvallas Huvudentre.

Tiden går fort när man har roligt säger dom, och visst kan man tycka att tiden går fort även denna soliga Söndagsmorgon då det vankas folkfest och återföreningar ifrån föregående år..

Klockan tickar upp mot 08.45 och nu gäller det att hänga med!

Folk börjar gå och ställa sig på sin ursprungliga plats i kön och alla blir allt mer fokuserade. Fokuserade på vaddå undrar ni?

Jodå, sen många år tillbaka är det en stor tradition att inleda dagen med att springa till den mäktiga E-läktaren, där man helt enkelt kan säga att dom största entuastierna finns. För att få bästa möjliga platser under dagen så är köandet utanför dom olika entreerna tidigt på morgonkvisten det enda svaret på frågan.

E-Läktaren är inget man kan förboka och köpa biljetter till, här gäller det att vara morgonpigg tillsammans med sina löparskor för att få bästa möjliga plats åt sig själv och i många fall sina vänner!

Några timmar senare så är festen i full gång!

Strecken på V75-Kupongerna ska plitas ner och uttryck som barfota runt om, ledningen och jänkarvagnar används flitigt. Dock är det inte spelet som är i fokus denna dagen, utan det är hästarna. Dessa ståtliga djur som tillsammans med sin kusk och ryttare ska samarbeta i över 50 km/h, fuxar,bläsar,mörkbruna,svarta. Alla möjliga färger och signalement har dom fyrbenta hjältarna.

Plötsligt hörs ett stort vrål ifrån E-Läktaren, den första Elitloppshästen är ute och värmer och det är en mycket nöjd skötare som vinkar till publiken.

Elitloppshästarna värmer upp en efter en och det börjar närma sig det första försöket till Elitloppet 2016, dessförinnan får vi dock se riktigt fina prestationer iform av den franska gästen Be Mine De Houelle som charmade publiken i Monteeliten och den treåriga hingsten Makethemark som vinner treåringseliten tillsammans med Ulf Ohlsson.

15.10:

15 minuter kvar till det första försöket till Elitloppet och dom deltagande ekipagen börjar att skritta ut till defileringsvolten, hästarna lunkar lugnt på och man ser kuskarna komma in allt mer och mer i sin egna värld inför loppet, i två minuter och över distansen 1609 meter så är det bara kusken och hästen som gäller, som ska samarbeta för att nå ända fram till det rosa podiet som är uppställt framför E-Läktaren. Hästarna kommer ut på banan och publikens jubel är öronbedövande,

I det första heatet finns bl.a den gamla kämpen Timoko som körs av Björn Goop och Åke Svanstedts nya stjärna Resolve som finns i träning i USA.

1 minut till start och pulsen stiger rejält, över 25 000 människors blickar riktas mot banan med en omkrets på 1000 meter. 45.30,15 sekunder till start…Startbiien rullar och släpper iväg dom 8 ekipagen, den omåttligt populäre Timoko med startnummer 4 följer startbilen och sitter i ledning efter 500 meter, Första varvet öppnas efter 1.09.2 och jublet stiger då dom svänger in på upploppet, Åke Svanstedt och Resolve har fått en fin resa i tredje spår utvändigt och sätter in attacken 500 meter före mål, dock håller Sveriges Championkusk Björn Goop undan tillsammans med Timoko och får ta emot publikens enorma jubel!

Med till final kommer: Resolve,Oasis Bi och Propulsion.

Knappa halvtimmen efter så ska det andra heatet köras och det är flera av kuskarna ifrån det första som ska byta häst och det är nytt fokus som ska skapas,

Örjan Kihlström som i det föregående heatet kvalade in Propulsion till finalen ska köra den stora förhandsfavoriten Nuncio. Örjan samtalar lite med hästens tränare Stefan Melander som själv var ute i heatet innan och försökte kvala in en annan häst från stallet vid namn Volstead. Stefan ser trots debaclet med Volstead väldigt nöjd ut och det kan väl tyda på att han är väldigt nöjd med stallets stora stjärna Nuncio!

Hästarna för det andra heatet lunkar ut till defileringsvolten samtidigt som en mycket nöjd Björn Goop kommer tillbaka från vinnarcirkeln tillsammans med Timoko, ”Oj vad fin han är” hör man Björn säga innan det är dags att kika på hästarna i nästa heat, som däribland innehåller just Nuncio.

Loppet släpps iväg och Nuncio är i sin sedvanliga stil rätt medel bakom startbilen och får en position i andra utvändigt samtidigt som Elitloppets enda kvinnliga körsven Jennifer Tillman har placerat outsidern Royal Fighter i ledningen och varvar på tiden 1.09.6. In mot sista 500 så lunkar Nuncio på som första häst i tredjespår samtidigt som han har värsta konkurrenten i heatet: Un Mec D`Heripre innanför sig.

In mot upploppet så kastar Royal Fighter in handduken samtidigt som Un Mec D`Heripre kopplar greppet, Nuncio försöker och försöker men kan inte slå klorna i fransmannen och nästan hela Solvalla blir knäpptyst då den `Oslagbara` Nuncio har förlorat..

Trots förlusten så ser man ganska tydligt på Nuncios tränare Stefan Melander att han inte är alltför missnöjd och meddelar sedan ganska tidigt att dom rycker framskorna på Nuncio, vilket ska innebära att han får ett längre framkliv och mer vägvinnande steg som bl.a gör att han kan vara med mer och kriga om positionerna från start.

Samtidigt hyllas den populära kusken Jos Verbeeck på podiet tillsammans med mycket nöjda ägare.

Med till final är alltså: Un Mec d`heripre, Nuncio, Royal Fighter och Billie De Montfort.

Elitloppet är ett tufft lopp att klara av, då dom fyra första hästarna i varje heat går till finalen som avgörs mindre än två timmar senare. Så det gäller för hästarna att återhämta sig, men även för skötarna att kunna hjälpa till med vätskebalansen och maten.

Förväntningarna är stora, många är besvikna på Nuncios insats i försöket och börjar tveka, spekulationerna går till höger och vänster, experterna är även dom oroliga och lyfter fram Resolve som spurtade bra i försöket som tänkbar utmanare.

Lottningen görs till finalen och Nuncio får spår 4, vilket inte är helt optimalt med hans historik med startsnabbheten, dock ska framskorna ryckas och Stefan Melander verkar inte särskilt orolig när han drar på smilbanden då han håller låda tillsammans med sina två hundar.

Försöksvinnarna Un Mec D`heripre och Timoko får Spår 1 respektive Spår 2, och den stora frågan är om Timoko lyckas med att komma förbi fransmannen från start.. Snacket fortgår hela vägen fram till det att loppet ska gå och om man kollar på spelarna så har dom fortfarande förtroende för Nuncio om än mer knappt då dom gjort honom till favorit, knappt före Un Mec D`Heripre och Timoko.

Hästarna kommer ut med sina täcken på ryggen och presenteras inför en än mer jublande publik, 3 minuter till start och pulsen höjs allt mer och mer! Nuncio sprudlar av form och framsteget är komplett med hjälp av att dom låter han springa barfota fram.

Speakern ropar 1 minut till start och kuskarna börjar samla sina hästar nära startbilen för att vara med bakom den när den rullar iväg. 15 sekunder kvar, ekipagen joggar upp mot startbilen som börjar rulla och dom kommer med 100 meter kvar till start….Och bilen släpper iväg finalen av Elitloppet 2016 samtidigt som det blir knäpptyst för en kort stund.

Un Mec D`Heripre lyckas att hålla upp ledningen ifrån sitt innerspår samtidigt som Nuncio får en mycket bra start och placerar sig utvändigt om fransmannen för att hålla uppe tempot som går efter 1.09.6 första 1000 meterna.

500 meter kvar och pulsen höjs till max samtidigt som över 28 000 människor gapar och skriker för fulla muggar på just sin favorithäst, dock kan man nog tro att 25 000 av dessa skrek på Nuncio, Nuncio som gjorde en heroisk insats som trea i 2016 års Elitlopp och nu äntligen får koppla grepp om fransmannen och länsa undan till en säker seger före Resolve som får åka hem till Usa med en mycket fin andraplats.

Stefan Melander som här tog sin andra seger i Elitloppet(Den första med Iceland 2010 som kördes av Johnny Takter) Stefan får vandra hela upploppet ner och suga in atmosfären från E-Läktaren, ifrån alla travälskande fans som verkligen unnar ”Tarzan” som han kallas denna segern, och just tillsammans med Örjan Kihlström som han haft ett långt och framgångsrikt samarbete med.

Hyllningarna vill inte ta slut ifrån publiksidan och när ekipaget äntligen kom tillbaka till stallbacken, så var det många som ville ta bilder tillsammans med Nuncio,Stefan och Örjan som glatt poserade och skrattade ilag med varandra efter denna efterlängtade seger.

Morgonen blev till dag, dagen blev till eftermiddag och eftermiddagen blev till kväll, dom flesta av dom 28 896 personer gick nog hem och la sig med ett leende på läpparna samtidigt som Stefan Melander åkte hem till gården i Enköping för att direkt sätta sig i traktorn och preparera banorna för att på Måndagsmorgonen träna fram nya Elitloppsvinnare.

Elitloppet -Alltid på mors dag!

//Christoffer P Svensson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.