domare

I den andra delen av Baws karriärskola skrev jag bland annat om Roman Abramovich och hans väg till miljonerna. Idag är vi inne på samma spår och går vidare med framgångsrika lirare inom världens största sport, fotboll.

Som jag skrev i mitt första inlägg har jag en stor passion för entreprenörskap men utöver det så har jag en stor kärlek för fotboll och är idag distriktsdomare i Skåne. Min domarkarriär har, än så länge, gått väldigt bra och jag har utvecklats i rask takt. Nu till helgen fick jag ett hedersamt uppdrag som jag rankar som den bästa match jag dömt so far. Anledningen är dels att det var en match i U19 Allsvenskan, där landets bästa 19-åringar lirar, men främst för att jag fick äran att assistera till Mehmet Culum.

Jaha, intressant tänker ni säkert. Ja, vänta lite så ska jag berätta om denne mannen.

Mehmet Culum (kallas Mohammed) är en 29-årig Malmöbo som idag är landets bästa assisterande domare. Han har, trots sin ringa ålder, varit med länge och dömt alla de stora derbyna inom svensk elitfotboll.

Karriären som domare har gått som ett X2000-tåg för Mohammed. Han började blåsa i pipan som 16-åring, blev klassificerad som förbundsdomare fem år senare och gjorde sin debut i Allsvenskan 2007. Efter många bra matcher och stora framsteg i utvecklingen uppmärksammades Mohammeds insatser och den första januari i år blev Mohammed FIFA-assistant referee. Det innebär, för er som inte är så insatta, att han numera dömer internationella matcher så som Champions League, VM- och EM-kval. Med andra ord kan man inte döma på högre nivå utan detta är alltså absoluta världsklass.

Svenska domare rankas väldigt högt idag och Jonas Eriksson, som är vår främste, rankas som en av världens bästa domare. Så konkurrensen är oerhörd tuff, vilket innebär att många aldrig riktigt lyckas komma så långt som Mohammed och Jonas gjort.

Därför var denna match för mig personligen oerhört nyttig och inspirerande. Mohammed är en, förutom klockren domare, fantastiskt underbar människa på alla sätt och vis. Den professionalitet som han visade upp var något utöver det vanliga. Som ung domare, med stora drömmar, tar jag till mig allt jag kan på vägen och kommer lägga i ännu en växel framöver.

Vägen är lång men jag har hittat min karta!

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.