cykel

Med långa slingriga vägar och natursköna rutter både längs kusten och inlandet, är Sverige fullspäckat med fantastiska ställen att cykla på. Oavsett om du kör mountainbike eller racerhoj på asfalt, oavsett om du föredrar en heldags tur på landsbygden eller en snabb och uppfriskande tur genom stan, så finns det massor av ställen som är helt perfekta för ändamålet. Det finns självklart vanliga cykelbanor i de flesta städer om man vill använda sin cykel för att pendla, men de här rutterna är längre och mer spektakulära.

Klarälvsbanan är en 220 kilometer lång rutt där man färdas genom inlandet i mellersta och västra Sverige. Den går från Vänern i söder upp till fjällen och skogarna i norr. Man passerar byar och städer som Karlstad, Munkfors och Uddeholm. Hela Klarälvsbanan är bilfri, och delar av den är asfalterad. Andra bitar består av grusväg eller stigar, där det är perfekt att köra mountainbike. Man kan även vandra längs Klarälvsbanan.

Kattegattleden löper längs västkusten, från Halland till Göteborg, och den är 370 kilometer lång. Den är delad i åtta etapper, och det finns många intressanta små avstickare samt ställen där man kan äta eller bo längs vägen. Den unika kustvägen är underbart vacker. Trots att det inte finns några berg längs Kattegattleden är den ändå utmanande nog för cyklister som vill pressa sig själva.

Snabba åk på mountainbike

Om du föredrar lite mer action, svett och adrenalin, och om du kör mountainbike i stället för väghoj, så är Åre Bike Park nästan ett måste. Det är den största cykelparken i norden, och hit måste du åka om du kör mountainbike. Den öppnade 2004, och cyklister från hela världen dras till den här parken av världsklass så fort snön har smält. I Åre Bike Park hittar man ungefär 35 olika leder av varierande svårighetsgrad och stil, och det finns sju liftar som har speciella cykelhållare som tar dig och hojen upp på berget. Här arrangeras också norra Europas största cykelfestival som är populär bland cyklister överallt ifrån, Åre Bike Festival, varje år i början av juli.

Cykelleden längs Göta Kanal är en annan populär rutt, 87 kilometer längs med vad som sägs är Sveriges vackraste vattenväg. Det är i alla fall ett av de mest populära ställena att cykla på i hela landet. Det är en ganska enkel rutt med många möjligheter till stopp för mat och boende. Man cyklar genom små byar och större städer, och en del sektioner kräver till och med passage med båt (som går att boka i förhand).

Baltic Sea Cycle Route tar cyklister från Haparanda vid den finska gränsen i norr, och hela vägen ner till Ystad i sydligaste Skåne. Det är Sveriges längsta cykelled, som är hela 2500 kilometer lång, och man det finns oerhört mycket vacker natur och upplevelser längs vägen. Från långa sandstränder till vidsträckta fält och mörka skogar, från snabba älvar till stilla sjöar – det här är verkligen rutten för dig som vill se Sverige medan du utmanar dig själv på cykeln. Man passerar många pittoreska byar, men även storstaden Stockholm, och man kan ta en härlig omväg till den vackra skärgården när man ändå är där.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.