vill

Felipe Rose växte upp med sin mamma på Coney Island, New York. Det var när han skulle börja gymnasiet som Stonewallupproret inleddes 1969 och han minns att han var hemma och såg på TV hur demonstrationerna pågick i Greenwich Village. Trots att han blev varnad att åka in till kravallerna kände han att det var något han måste göra, han kände sig “kallad”. Han åkte ofta dit efter skolan, hans vänner hade berättat om denna plats så annorlunda från allt annat. Alla bra klubbar, olika slags människor, som alla levde i en bohemisk atmosfär. 

Felipe gick ut gymnasiet och fortsatte att studera, men han hatade det. Han valde en annan väg och gjorde audition för att få ett stipendium till ett dansföretag, detta ledde till att han fick ett stadigt jobb som dansare. Hans mamma var tydligt emot den livsstil han enligt henne hade valt att leva. 

Det var tre år efter Stonewall när han kom ut som homosexuell och hans mamma kastade ut honom. Att flytta till the Village var en självklarhet och det var där han fick sitt nya hem och sammanhang. 

Felipe hade sin danskarriär, men han jobbade också på the Anvil som var en av de mest kända sex-barerna i New York just då. Det var under en kväll på denna klubb som han 1976 mötte en producent som hette Jacques Morali. Morali började berätta om det koncept som sedan skulle förverkligas i gruppen “Village People”, men Felipe tyckte mest att det lät som en löjlig idé. Men Morali hade en klar bild av hur gruppen skulle utformas och vad den skulle symbolisera, han skulle skapa något annorlunda.

Tydligen lyckades han till slut förmedla sin illusion till Felipe, för det första albumet kom 1977, och dessa låtar blev sommarens soundtrack. Låten med samma namn som gruppen, blev en uppmaning att protestera. Några rader ur låten: 

“Now is the time, People Your fight is mine, Let’s fight for the right, People Your freedom in sight, People We can’t be denied. The signs are on our side now.”

Felipe hade lämnat the Village och flyttat till New Jersey efter den andra skivan. Han var för känd vid det här laget, och blev igenkänd hela tiden på gatorna. Han ville fokusera på sitt eget liv, och på att turnera med gruppen. Men varje gång han besökte the Village hade något hänt, det var något rally eller någon protest, minnesstunder för människor som hade gått bort i AIDS. Det var så det var under hela 80- och 90-talet. 

Det var inte alla som hyllade Village People, och det var även många inom gaykulturen som kritiserade dem, ofta för att vara sellouts. Att de var ihopsatta av en producent var något de fick mycket kritik för. Också att de inte sa rätt ut att de var homosexuella. Felipe säger att han var ung och att han inte visste hur det skulle ha påverkat honom eller hans karriär. Oavsett den kritik de fick då och i efterhand så har Village People påverkat kulturen, inte bara gayscenen, sedan de kom, och på väldigt olika områden.

Gå in på Village Peoples hemsida för att läsa mer om deras historia och nyheter: http://www.officialvillagepeople.com/

Nu nyligen släppte Microgaming ett spel dedikerat till Village People. Det är ett samarbete mellan Microgaming och Fortune Factory Studios och är ett exklusivt spel för slot machines, som bara går att hitta hos dem. Att spela Village People slot är en “trip down memory lane”, med den klassiska discomusiken i bakgrunden.  Det här färgsprakande spelet kan spelas både på dator och mobil, varför inte testa?

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.