canc

Jag glömmer aldrig den dagen. Den dagen då mina föräldrar hade något viktigt att berätta för mig som de sade med besvärat tonläge.

Det var en vardag likt så många andra. Jag hade varit ute och kickat boll med vänner, vi brukade göra det på konstgräsplanen i närheten av skolan där jag gick. När tiden var kommen efter sista lektionen tog vi med oss läderkulan för att tillsammans skratta, ha skoj och aktivera oss. På så vis kom jag alltid hem med ett leende på läpparna innan det vankades middag med familjen.

Efter att ha stigit in genom ytterdörren och sparkat av mig skorna byttes mitt leende ganska snart ut mot något helt annat. Jag har svårt att sätta ord på känslan som uppenbarade sig inom mig men för att uttrycka mig milt kan vi kalla det för chock av högre grad.

– Det är något som vi måste berätta för dig, sade min far.
Mamma hade drabbats av cancer…

Jag gick i åttonde klass vid tillfället. Ville inte tro mina öron och förknippade läskigt nog sjukdomen med döden rakt av. Trodde att det här var slutet. Att min lilla mor skulle tas ifrån mig, för gott. Men hon togs aldrig ifrån mig. Efter flertalet år med operationer och behandlingar kunde min kära mamma bli friskförklarad. Hon vann mot cancern och har inte drabbats av något återfall sedan dess. Det är länge sedan nu, 13 år har gått men jag glömmer aldrig den dagen. Den dagen då mina föräldrar hade något viktigt att berätta.

Varje år blir 58.000 svenskar diagnostiserade med cancer. Det är idag en folksjukdom som inte bara drabbar den sjuka utan även anhöriga. Långt ifrån alla som drabbas har oddsen på sin sida. Cancerfondens budskap är tydligt, 30 minuters vardagsmotion minskar risken för cancer. Fight Cancer and Run vill vara med och påskynda en livsstilsförändring. Träning är livsviktigt.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Spring för dig själv och andra. Tillsammans gör vi skillnad.
Anmäl dig till årets viktigaste lopp nu på lördag 19 september, Frihamnen i Göteborg.
Hoppas vi ses på plats. För mer info och anmälan klicka HÄR

Jag väljer att avsluta min skrift med de väl valda orden FUCK CANCER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.